Acm: fraude aanbesteding dakdekkers – Aanbestedingsnieuws

Acm: fraude aanbesteding dakdekkers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee dakdekkers een boete op voor het vervalsen van de concurrentie bij een aanbesteding. Opmerkelijk daarbij is dat het niet gaat om een aanbesteding van een overheidsorgaan maar van een bedrijf, waarbij die 4 partijen heeft uitgenodigd tot het inschrijven op een opdracht.

Het ACM zegt daarover:

Een bedrijf in Amsterdam wilde de beste prijs voor de renovatie van zijn dak en organiseerde daarom een aanbesteding. Het bedrijf nodigde vier partijen uit zodat die met elkaar konden concurreren om de opdracht. Twee dakdekkers, Schadenberg en Van Venrooy, maakten vooraf in het geheim afspraken over hun inschrijving bij de aanbesteding. Volgens het ACM is dat een verboden kartelafspraak. Daarom krijgen de twee bedrijven een boete van in totaal €24.000.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM:

’Een opdrachtgever van een aanbesteding moet erop kunnen vertrouwen dat de bedrijven die meedoen onafhankelijk van elkaar een bod doen. Alleen dan is het een eerlijke aanbesteding. Het maakt niet uit of het een grote of kleine opdracht is. Deze twee dakdekkers hebben de opdrachtgever misleid. De concurrentie is bij deze aanbesteding vervalst.’

Hoewel er buiten de Aanbestedingswet die specifiek toeziet op overheidsopdrachten geen definitie is gegeven voor een aanbesteding, constateert het ACM toch, dat er sprake is van een aanbesteding. In hoeverre dat uitmaakt voor het verbod op horizontale prijsafspraken onder kleine bedrijven, is een open vraag, die het ACM hiermee negatief beantwoordt, onder verwijzing naar een uitspraak van het CBB over garnalenvissers.   CBb 17 maart 2011, ECLI:NL:CBB:2011:BP8077, r.o. 9.10.2 (Garnalenvisserij)

In die zaak hadden internationale vissers onderling afspraken gemaakt over veilingprijzen. Die afspraken waren juist niet om de concurrentie te beperken maar om overbevissing te voorkomen en leidde dan ook tot verontwaardiging. De visserijen in kwestie waren relatief grote ondernemingen en kwamen uit verschillende Europese lidstaten. De twee bewuste dakdekkers komen uit Hem en Almere.

Bij een aanbesteding nodigt een opdrachtgever verschillende bedrijven uit om een offerte te maken voor een bepaalde opdracht. De bedrijven moeten onafhankelijk van elkaar een offerte opstellen. Elk bedrijf moet zelfstandig en in onzekerheid over wat andere bedrijven gaan doen, bepalen tegen welke prijs en voorwaarden hij bereid is de opdracht uit te voeren. Bedrijven mogen onderling geen afspraken maken of informatie uitwisselen over óf ze een offerte gaan indienen en over de prijs of voorwaarden die ze willen hanteren. Als zij dat wel doen, wordt de concurrentie beperkt en krijgt de opdrachtgever een minder scherp aanbod. Daardoor betaalt de opdrachtgever meer of krijgt hij minder goede voorwaarden.

De ACM ziet erop toe dat markten goed werken voor mensen en bedrijven. Aanbestedingen moeten eerlijk verlopen. De concurrentieregels gelden voor grote én kleine bedrijven. Ondernemers die een aanbesteding vervalsen kunnen een boete van de ACM krijgen.

Bron, acm  20 juli 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *