Aannemer van Doorn maakt sifons schoon – Aanbestedingsnieuws

Aannemer van Doorn maakt sifons schoon

©Rijkswaterstaat 2022

Rijkswaterstaat heeft een verslag gepubliceerd over een innovatie in dijkonderhoud. Aannemer van Doorn laat de sifons onder dijken schoonmaken met een krachtige waterstraal. Daarmee is het niet meer nodig om met de hand de sifon schoon te maken. Bij grote sifons worden boomstammen en matrassen gevonden.

“Veel [hoeveel, Red An.] sifons in Zuid-Nederland stammen uit het begin van de 20e eeuw, zo memoreert de anonieme verslaggever.

De oudste onderzochte sifon komt uit 1915. In die periode werden er veel grote kanalen gegraven. De beken die er al waren, werden via een sifon omgeleid. Zo hielden ze hun ruimte.

De sifons worden niet alleen op vuil gecontroleerd, wat de doorstroom van water tegenhoudt. De sifons worden ook op stabiliteit gecontroleerd. Dat gebeurt door een onderwaterdrone met camera. Die controleert de sifons op scheuren, betonbreuk, waterverlies, loszittende rubbers en aantastingen in het beton (grindnesten). Na deze controle bepalen we of reiniging noodzakelijk is. We verwachten dat we dit jaar veel sifons schoon moeten maken. Het reinigen van zo’n sifon was vroeger mensenwerk. De sifon werd drooggezet en dan ging iemand de hele sifon door om hem schoon te maken. Tegenwoordig sturen we mensen liever niet in 100 jaar oude buizen. Aannemer Van Doorn gebruikt liever de kracht van water.

Zie verder:

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2022/04/onderwaterdrone-en-kogel-reinigen-eeuwoude-ondergrondse-watertransporttunnels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *