Aanbestedingen betalingsverkeer afgerond en verwacht – Aanbestedingsnieuws

Aanbestedingen betalingsverkeer afgerond en verwacht

Minister Hoekstra van Financiën bericht dat er twee aanbestedingen voor het betalingsverkeer zijn afgerond. De aanbesteding internationale betaaldienstverleners / Elektronisch betalen is op 29 maart 2021 gegund aan CM Payments. En op 30 juli 2021 is een opdracht voor de verwerking van contant geld gesloten met Travelex.

Hoewel de opdrachten dus al vorig jaar zijn gegund, is de kamerbrief erover niet eerder dan 16 december verschenen. En het debat in de Tweede Kamer daarover heeft pas plaats op en na 21 januari 2022, het is dan dus al bijna een jaar na de aanbesteding met de nieuwe dienstverlener. Het is dan meer een bevalt het nou, ja terug kunnen we toch niet meer tot het contract is afgelopen, debatje.

Maar er zit toch ook hier in nieuws, namelijk dat er nog meer aanbestedingen zitten aan te komen. Dat is namelijk de aanbesteding van het mondiale betalingsverkeer in 2021 van Buitenlandse Zaken, en nog een van het mondiale betalingsverkeer van Defensie. Het Ministerie verwacht dat deze aanbesteding ( of aanbestedingen, dat werd uit de tekst niet helemaal duidelijk) gepubliceerd worden in het eerste kwartaal van 2022 en gegund in het tweede kwartaal van 2022.

De aanbesteding van het betalingsverkeer van de Belastingdienst wordt in 2024 voorbereid, een nieuwe overeenkomst daarvoor wordt 1 mei 2026 verwacht. De brief merkt wat betreft de aanbestedingsprocedure nog op dat het onderwerp MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen)  zwaarder is meegewogen en dat gebruik is gemaakt van de factultatieve uitsluitingsgrond “ernstige beroepsfout”. Dat roept natuurlijk ook veel vragen op, bij welke aanbieders in het betalingsverkeer daar nu echt sprake van is.

Bron: Kamerstukken II 2021/22, 27863, nr. 97

NDR

Op zich dus oud nieuws, het gunningsbericht was al op 25 juli 2021 gepubliceerd op TenderNed. Aanbestedingsnieuws vond de gunningsbeslissing terug op https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/236941  We hadden wel in de kop kunnen zetten “Aanbestedingen betalingsverkeer al lang afgerond”. Maar dan is het net of wij ergens een steek lieten vallen. Terwijl we al alle dagen over alle aanbestedingen berichten. Als enige. Moeten de kamerleden dan niet wat vaker op TenderNed kijken? Soms krijgen we het idee dat Aanbestedingsnieuws zo ongeveer de enige is die dit nog leest. Er valt veel uit te halen over hoe de ambtenaren het inkopen inzetten.

Aanbestedingsnieuws krijgt zo wel het idee dat de inkoop vooruit loopt op de parlementaire controle, wat op zich logisch zou zijn, als die parlementaire controle niet ook bestaat uit het mee-beslissen over de inkoop. Eerst wordt er aanbesteed en dan pas een jaar later als alles in de soep is gelopen mag het parlement zich beklagen maar terug naar de oude leverancier kan dan al niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *