Aanbesteding Schoonmaak Haaglanden: gereserveerd voor sociale werkplaatsen – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding Schoonmaak Haaglanden: gereserveerd voor sociale werkplaatsen

Laatst geupdate op februari 7, 2021 door redactie

Een order voor schoonmaak van 32.800m2 en glasbewassing van 13.300 m2 aan ramen van de 33 locaties van de Veiligheidsregio Haaglanden is exclusief voorbehouden aan sociale werkvoorziening organisaties. Eerder in 2013 werd een vergelijkbare opdracht gegund aan de sociale werkplaats van de Haeghe groep. Toen ging het nog om 25 locaties.

Bron: Haeghe Group, productkaart schoonmaak

Het gaat om ramen van de vrijwillige en beroepsbrandkazernes, ramen van de meldkamers en ambulanceposten. De uitvoering van de werkzaamheden is gepland per 1 maart 2018. De opdracht, die is opgesteld door CSG b.v,  en heeft een geraamde waarde van €326.200. De arbeidsgehandicapten moeten daarvoor Stof-, vlek-, aanslag en streepvrij houden van aanrechtblad tot whiteboard. De overeenkomst wordt aangegaan voor de maximale duur van tien jaar.

Motivatie percelen

Onder het sobere kopje “motivatie percelen” ligt CSG nog toe waarom de order is uitgezet voor 33 gebouwen tegelijk. Waarom is die opdracht niet opgeknipt om het MKB een kans te geven? Dat is vanwege de omvang van de opdracht. Hiermee is de opdracht ook heel circulair. In redenaties.

 “Gezien de omvang van de gevraagde dienstverlening, de directe relatie tussen de dienstverlening en de beperkte beschikbare capaciteit binnen het contractmanagement van Veiligheidsregio Haaglanden is ervoor gekozen om de totale gevraagde dienstverlening onder te brengen in één opdracht.”

Landelijke trend

De Tender past in een ambitie van de rijksoverheid om mensen met een arbeidsbeperking “weer aan het werk te helpen”. Zo is het kabinetvoornemen om 125.000 banen te creëren voor arbeidsgehandicapten.
Deze zomer berichtte het CBS eveneens dat na 6 jaar oplopende werkloosheid, het aantal langdurig werklozen in 2016 is gedaald naar 216 duizend. In 2015 waren er nog 259 duizend langdurig werklozen. Voor de leeftijdsgroepen onder de 55 jaar was een jaar eerder al een kleine daling ingezet. Onder 55-plussers nam toen het aantal langdurig werklozen nog met 12 duizend toe tot 88 duizend.

Toekomst Voorspellen.

Je weet natuurlijk nooit wie er zo’n aanbesteding deze keer wint… De concurrentie onder sociale werkplaatsen wordt steeds groter. Zo is er tegenwoordig ook Social Cleaning van de Stichting Nelis, ook in Den Haag. Die heeft zich recent nog ingezet om 300 werkloze jongeren in de schoonmaak aan een baan te helpen. In de hofstad is er wel een betrekkelijke monopoliepositie van de Haeghe Groep. Dat is mede mogelijk gemaakt door Het A+O fonds Gemeenten. In februari kreeg Haeghe Groep uit dit fonds nog €50.000 subsidie voor arbeidsontwikkeling en begeleiding.

 

1 thought on “Aanbesteding Schoonmaak Haaglanden: gereserveerd voor sociale werkplaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *