Aanbesteding ERTMS meervoudig onderhands verstuurd – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding ERTMS meervoudig onderhands verstuurd

Prorail heeft een aanbesteding voor digitale treinbeveiliging ERTMS uitgezet. Vijf systeemleveranciers hebben eind vorige week het aanbestedingsdossier ontvangen voor het digitale besturings- en beveiligingssysteem ERTMS. Daaruit worden er de komende periode twee geselecteerd. De omvangrijke aanbesteding heeft een waarde van honderden miljoenen euro’s. Het contract moet vele tientallen jaren gaan lopen.

Het gaat om de inschrijvingsfase voor het CSS (Central Safety System) ERTMS. John Voppen (CEO ProRail) gaf 17 september in het Spoorwegmuseum in Utrecht de aftrap voor de nieuwe aanbestedingsfase.

Foto: Pixabay.com

Voppen onderstreepte het belang van de aanbesteding: “De invoering van ERTMS is van levensbelang voor het spoor én voor Europa. Niet invoeren is geen optie, het is noodzakelijk, we moeten met de tijd mee. Het huidige systeem is gebaseerd op oude analoge techniek. Met ERTMS gaan we treinen digitaal besturen en beveiligen. Ze kunnen dan sneller en veilig dichter achter elkaar rijden.” Hij vervolgt: ‘De aanbesteding van het digitale systeem voor ERTMS is nu echt van start. Een spannend moment, ook voor de systeemleveranciers. Over ruim een jaar zullen we weten wie de finish heeft gehaald.’

 

 

‘We zoeken een serieuze partner voor lange tijd, het lijkt op een huwelijk” zegt Voppen. “Het gaat hier om een contract van tientallen jaren. Met een stevige ICT-component. En dat vraagt van iedereen om een flexibele houding, want we weten niet hoe de IT-techniek zich ontwikkelt. Ik ben reuze benieuwd wie het straks gaat worden.”

Als de aanbesteding CSS volgens plan verloopt ligt er voor over ruim een jaar een contractondertekening in het verschiet. Een moment om naar uit te kijken.

Kijk voor een link naar de aanbesteding op Tenderned:

https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/196402

 

Om ERTMS uit te rollen heeft ProRail behoefte aan een Central Safety System. ProRail wil door middel van deze aanbesteding met één partij een raamovereenkomst aangaan. ProRail wenst een landelijk in te zetten systeem te verwerven inclusief aanverwante dienstverlening. ProRail gaat uit van een maximale totale contractwaarde van ca. € 365 miljoen Euro. Aan deze opgave kunnen op geen enkele wijze verdere rechten ontleend worden. Zie verder de selectieleidraad. Het verloop van de procedure na de selectiefase wordt kenbaar gemaakt in een inschrijvingsleidraad die verstrekt wordt aan de geselecteerde gegadigden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *