Zweden wil nachttrein naar Keulen inkopen – Aanbestedingsnieuws

Zweden wil nachttrein naar Keulen inkopen

Zweden wil een nachttrein van Keulen naar Malmö en overweegt nu, om daar een aanbesteding voor op te tuigen. De moeite erbij is echter dat de nachttrein door 3 landen moet en dus zowel aan Zweedse, Deense als Duitse normen moet voldoen.

De Zweedse Transport Agentschap Transportstyrelsen is verantwoordelijk voor de inkoop. Tussen Malmö en Berlijn is er al een particuliere nachttrein, de Snalltaget. Die trein gaat in 2020 vaker rijden, maar rijdt alleen in het hoogseizoen dagelijks. Stockholm-Hamburg wordt ook als mogelijke optie gezien, voor op de langere termijn.

Er is een assessment opgestart om de inkoop in gang te zetten. Het onderzoek beziet op welke manier dit gaat worden ingekocht, met een openbare aanbesteding of met een onderhandse gunning. Bij een onderhandse gunning zal de verbinding vermoedelijk sneller gerealiseerd kunnen worden, omdat een aanbestedingsprocedure tijdrovend is.Van wie het eigendom van de voertuigen wordt, is een van de voorliggende vragen. Het rapport daarover wordt verwacht rond 30 april 2020.

Een moeilijkheid met een directe nachttrein naar Zweden is het tekort aan geschikte rijtuigen. Rijtuigen moeten zowel voldoen aan de Zweedse, Deense als Duitse regels. “Natuurlijk kun je nieuwe treinen bestellen, maar zo’n oplossing kost tijd. Daarom bevelen we op korte termijn een aanbesteding aan die is gebaseerd op de operator die de voertuigen zelf levert, ”zegt Anna Fällbom, hoofd van de Trafikverket.

Een van de aldaar ervaren problemen met de aanbesteding is blijkbaar

However, the procurement form places great demands on checking that the operator is not overcompensated for traffic. A competitive tendering procedure does not impose the same requirements for control of overcompensation, but is expected to take slightly longer.

Bron: Trafikverket, 15 januari 2019
https://www.trafikverket.se/om-oss/nyheter/Nationellt/2020-01/delredovisning-av-regeringsuppdraget-att-utreda-nattag-till-europa/

https://www.treinreiziger.nl/zweden-overweegt-aanbesteding-nachttrein-malmo-keulen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *