Zonnepanelen langs de snelweg – Aanbestedingsnieuws

Zonnepanelen langs de snelweg

De gemeente Amsterdam onderzoekt waar zonnepanelen te kunnen plaatsen langs de snelwegen A5, A9 en A2. De zonnepanelen kunnen jaarlijks energie leveren voor ongeveer 8.500 Amsterdamse huishoudens. Het voorlopige ontwerp is nu bekend.  Er is in totaal 103 hectare aan overheidsgrond beschikbaar voor zonnepanelen. 32 hectare hiervan ligt in de gemeente Amsterdam.

In Amsterdam zijn nu 2 locaties meegenomen in de plannen:

  • A5 – Westrandweg (Nieuw-West)
  • A2 – vanaf knooppunt Holendrecht tot en met knooppunt Amstel (Oost)

Amsterdammers in de buurt van de locaties konden hun mening geven. Zij vinden het belangrijk dat wij bij de aanleg rekening houden met bijzondere planten, bomen en ander groen. Ook de verkeersveiligheid verdient aandacht: het weerkaatsen van zonlicht via panelen moet niet leiden tot onveilige situaties. Deze voorwaarden zijn meegenomen in de ontwerpen en als uitgangspunt voor het vervolg. Misschien vallen er nog (deel)locaties af.

Vooral Westlandweg langs de A5 is erg geschikt voor zonnepanelen. Knooppunt Watergraafsmeer in Oost is afgevallen. Het is hier niet mogelijk om het groene karakter en de bomen te behouden en tegelijkertijd veel zonnepanelen te plaatsen.

De gemeente verwacht de eerste zonnepanelen in 2027 te kunnen plaatsen.

Bron: Amsterdam, 24 januari 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *