YETS Schiedam belooft kinderen waar je u tegen zegt – Aanbestedingsnieuws

YETS Schiedam belooft kinderen waar je u tegen zegt

Sinds deze zomer is de Stichting YETS samen met Gro-Up Buurtwerk verantwoordelijk voor het jeugdwerk in Schiedam. Een behoorlijke stap die sinds vrijdag officieel is. Het winnen van de aanbesteding wordt gevierd met de opening van een jeugdhonk. De feestelijke opening is nog na te bewonderen op youtube. Goed dat het er is, dat zeker. Schiedam staat bekend om lastige jeugd. Vroeger werd dat opgelost met Ketel. Voor jongeren was er nooit veel te doen. En nu komt er dus kennelijk een jeugdjonk.

Dat jeugdhonk wordt de YETS community. Dit jeugdhonk aan de Beatrixlaan 20 in Schiedam werd vrijdag officieel geopend, in aanwezigheid van burgemeester Cor Lamers en wethouder Doğukan Ergin. Jongeren kunnen daar na schooltijd langskomen voor bijvoorbeeld spel, workshops, ontspanning of een gesprek met een coach. De kinderen moeten push ups doen als ze straattaal gebruiken. Insert koffieproestmeme. Push ups als ze straattaal gebruiken? Gozer, wat zeg je nu. In de jaren ’90 slikten de ouders van nu xtc en ze liepen alle dagen in aussies. En die gaan je nu vertellen dat je niet in een trainingspak mag rondlopen! 

Aanbestedingsnieuws vond het Yets jeugdhonk op papier niet echt heel erg wervend klinken. Een gesprek met een coach? Bij het woord onvoorwaardelijke liefde dat we vonden op de website, haakten we meteen al af. Dat kan nooit wat zijn. Die kinderen van ons hebben al te veel liefde. Al dat overbodige Engels ook. Dat heeft geresulteerd in dat de jeugd blijkbaar uit zichzelf de op het lokale platform Schie Online de zin uitslaakt: ” Ik heb geleerd om respect te hebben. Het maakt niet uit of ik 15 ben. Wij spreken elkaar hier aan met u.’’ aldus Salaheddine, één van de jongeren”. 

Kinderen die elkaar aanspreken met u. Dit kan toch echt niet waar zijn? In het filmpje legt Salaheddine die op de website een beetje verkeerd geciteerd werd, het zelf in eigen woorden wél duidelijk uit. https://www.youtube.com/watch?v=KcfgyqMHYnc&t=12s  Op zichzelf klinkt wat hij zegt ook heel veelbelovend. Deze jongen is in elk geval welbespraakt en kan goed uitleggen wat Yets echt doet, waarschijnlijk beter dan de bestuurders van Yets. Een petje, dat mag ook al niet. Push ups als je straattaal gebruikt?

Wat nu, mag een pet helemaal niet meer? Mag er nog iets? Kom je daar soms, om je aan regels te houden? Om te voetballen in een soort kooi in plaats van op echt gras? Zijn er geen voetbalveldjes in Schiedam? Heb je niet genoeg kinderen voor een elftal?

Misschien is dat ideaal van goed opgevoede kinderen ook zo onbereikbaar omdat een hele generatie eerlijke Nederlanders het kinderen krijgen mede als gevolg van de woningmarkt heeft moeten uitstellen tot de deadline. Zo is al dat jongerenwerk ook niet meer zo nodig, behalve voor een handjevol jongeren dat in moeilijker omstandigheden is opgegroeid dan de meesten van de generaties uit de jaren ’80 en ’90 hebben meegemaakt. Welke jongeren?! Ik zie ze bijna niet. Er zijn er maar weinig en die jongeren die er zijn hebben zichzelf beter opgevoed dan dat de pappa’s en de mamma’s van nu gedaan hebben. Geld klotst tegen de plinten voor alle ingebeelde jongeren die er hadden kunnen zijn. De jongeren die er wel zijn, krijgen een habbekrats, bestuurders graaien de rest.

Al die mensen die kinderen wisten te krijgen in een verdorven aanbestedingswereld, doordat zelf gingen liegen en daar een mooie nepbaan aan overhielden waarin ze zichzelf op de borst konden kloppen als zogenaamde “expert” in het flauwekulgebied van nepkennis, die mensen hebben er een mooi zootje van gemaakt.  We leren de kinderen tegenwoordig huichelen voor de youtube camera en dan ondertussen verder in de echte wereld waar het allemaal niet zo fraai is.

Geknevelde kindertjes met niet-werkende leugenmondkapjes op, die braaf u kukelekuën voor de camera. En als ze weer gewoon op straat zijn spugen op de grond, de hele boel bij elkaar schreeuwen, ouderen die het land hebben opgebouwd voor van alles en nog wat uitmaken als ze je vragen je rommel op te ruimen en verder de boel slopen. Hou op met me, generatie Lieg-en-Bedrieg pappa’s en mamma’s. Jullie waren zelf ook ooit jong. En toen liepen jullie ook in een trainingspak. Laat de kindertjes dan maar lekker naar de haaien gaan, als ze elkaar ook al met u gaan uitspreken is dat waarschijnlijk niet eens zo verkeerd.

De enige manier om de norm waarheid-spreken te leren is door de figuurlijke knal voor je kop die je hoort te krijgen als je de boel bij elkaar denkt te kunnen liegen. De waarheid komt altijd uit. Helaas hebben de meeste pappa’s en mamma’s van nu zelf ook nog niet mogen meemaken, daarom leren ze dat ook niet aan hun kinderen.  Respect komt vanzelf, als je je respectabel gedraagt. Wil je respect? Wat heb je gedaan, dan? Is dat eerlijk? Of zeg je dat alleen voor de camera?

Dus lieve kindertjes, neem alsjeblieft geen voorbeeld aan bestuurders. Die liegen maar wat af om er zelf een mooie baan aan over te houden. Dat moet je zelf dus niet doen, zeg gewoon hoe het echt zit, dan weten de mensen die nog wel iets kunnen doen misschien beter wat jullie écht nodig hebben.

Bron: Schie Online / Yets, 12 oktober 2o22,

https://schie.nu/nieuws/14689/yets-viert-winnen-aanbesteding-met-opening-nieuw-jeugdhonk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *