Wiebes: forensisch onderzoek Broedkamer-aanbesteding Belastingdienst – Aanbestedingsnieuws

Wiebes: forensisch onderzoek Broedkamer-aanbesteding Belastingdienst

Staatssecretaris Wiebes laat de “signalen over mogelijke onregelmatigheden”  bij aanbestedingen van de belasting door een extern bureau forensisch onderzoeken. Dat bericht hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is een reactie op een documentaire van Zembla over de bedorven cultuur van de Belastingdienst. Personeel van de belastingdienst gaf aan dat al op voorhand vast stond dat de aanbestedingen  gewonnen worden door een aan een directeur geliëerd bureau: Accenture.

In 2013 zoekt de Belastingdienst een bedrijf om een Broedkamer op te zetten voor big data onderzoek. Daarvoor wordt een aanbesteding uitgeschreven. De aanbestedingstekst is summier, maar inschrijver Accenture weet toch met een op maat gesneden aanbod te komen. Hoogleraar aanbestedingsrecht Chris Jansen noemt het een sterke indicatie om verder uit te zoeken wat daar nou precies gebeurd is.

Uit het transcript van Zembla over de “mogelijke onregelmatigheden”:

“Hans Blokpoel had al oude banden met Accenture. Iedereen wist al: als Blokpoel ergens binnenkomt, komt Accenture mee. Dat voelde niet goed. Het was onderwerp van gesprek: klopt dit wel?”

en

“Het was van tevoren voor ons duidelijk dat Accenture het moest worden. Wij wisten: die zaak stinkt.”

Wiebes zegt nu toe in de brief dat lopende aanbestedingen nauwlettend worden gevolgd. Naast een extern forensisch onderzoek is er ook een intern onderzoek, dat al loopt:

In het onderzoek zal onder meer aandacht worden besteed aan de rechtmatigheid en ordelijkheid van de aanbestedingsprocedure zelf, aan mogelijke voorkennis over de opdracht bij de leverancier waaraan de opdracht is gegund en mogelijke banden tussen medewerkers van de Belastingdienst en van de gekozen leverancier. Het onderzoek wordt verricht in opdracht van de directeur-generaal Belastingdienst en ondersteund door een begeleidingscommissie.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/kamerstukken/2017/02/08/brief-beantwoording-kamervragen-n-a-v-zembla

Zembla transcriptie:
http://zembla.vara.nl/pagina/transcriptie-prutsen-en-pielen-zonder-pottenkijkers

Pianoo’s analyse van dezelfde brief:

https://www.pianoo.nl/actueel/nieuws/reactie-op-kamervragen-ict-aanbesteding-belastingdienst-na-uitzending-van-zembla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *