Weer protesten bij geplande aanbesteding begrazing – Aanbestedingsnieuws

Weer protesten bij geplande aanbesteding begrazing

Source: skitterphoto.com

Via Het schaap. vakblad en website voor de schaapherder lezen we dat verschillende organisaties, Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland, LTO-Nederland, LWPS, Gilde van Traditionele Schaapherders en de Stichting Behoud Drentse Schaapskuddes  afgelopen oktober een brief hebben gestuurd naar het ministerie van LNV. De brief met het verzoek om de begrazing door schaapskuddes niet steeds aan te besteden. Het ministerie grijpt echter niet in en nu richten genoemde organisatie zich tot de Tweede Kamer. Een fragment uit de brief geeft precies aan waar de pijnpunten zitten, waar wij als AN overigens de nodige artikelen aan hebben gewijd.

Citaat uit de brief

 Onze organisaties maken zich ernstig zorgen over het beleid van Staatsbosbeheer op het gebied van natuurbeheer met gescheperde schaapskudden. Staatsbosbeheer is bezig voor deze activiteiten meervoudige aanbestedingsprocedures te ontwikkelen en dat heeft zeer veel ongewenste effecten. De traditionele herders, die met hun kudden de heide onderhouden, kunnen niet beschouwd worden als loonwerkers of hoveniersbedrijven en dienen dus ook niet als zodanig bejegend te worden.
De herder met zijn kudde is vaak al van oudsher verbonden met het terrein en heeft daardoor unieke kennis en kunde. Kudden met een schaapskooi kun je niet zomaar verplaatsen.
Voor nieuwe projecten is aanbesteding natuurlijk prima, maar voor de continuïteit van gevestigde kudden is periodieke meervoudige aanbesteding funest.

Een op handen zijnde aanbesteding zou volgens “Het Schaap” direct drie schaapherders in de problemen brengen.

Een van onze eerdere artikelen over begrazing door schapen en aanbesteding.

Leeuwarder schapen naar de slacht na verliezen aanbesteding

Bron: Het Schaap https://www.hetschaap.nl/verzet-tegen-aanbesteding-voor-kuddes/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *