Verlaan & Bouwstra gaan huis Jeroen Bosch restaureren – Aanbestedingsnieuws

Verlaan & Bouwstra gaan huis Jeroen Bosch restaureren

Er was een instorting voor nodig maar het is dan toch zo ver, Het rijksmonument ‘De Kleine Winst’ aan de Markt 29 in ’s-Hertogenbosch wordt het ‘Huis van Bosch’. Een opdracht daartoe is 3 oktober gegund aan Verlaan & Bouwstra Architecten.

In het voormalige woonhuis/atelier van de schilder Jheronimus Bosch is zijn leven straks zichtbaar en tastbaar aanwezig. Na de restauratie geeft de Stichting Bosch Forever invulling aan het ‘Huis van Bosch’.

©Erfgoed Den Bosch 2019

Voordat het pand wordt ingericht voor bezoekers wordt het eerst volledig gerestaureerd. Verlaan & Bouwstra architectenis geselecteerd om hier invulling aan te geven. Veel authentieke elementen zijn in de loop van de eeuwen in het pand bewaard gebleven.

Uit bouwhistorisch onderzoek blijkt dat achter de negentiende-eeuwse gevel het middeleeuwse casco bijna helemaal bewaard is gebleven. Verlaan & Bouwstra gaat ervoor zorgen dat geïnteresseerden straks een uniek kijkje in 8 eeuwen Bossche bouwhistorie van de stad krijgen. Daarbij zetten zij in op een zo duurzaam mogelijke restauratie.

Het pand kwam in 2016 in bezit van de gemeente. Voor de invulling werkt de gemeente samen met de Stichting Bosch Forever.

In het ‘Huis van Bosch’ vormen de bronnen en archieven het vertrekpunt. Deze bieden een onuitputtelijke bron voor verhalen. Zo geven nieuwe technieken een kijkje in het atelier. Wie werkten er? Wie kwamen er? Wie waren de buren van Bosch? Hierbij werken verschillende partijen samen waaronder het Huygens Instituut en de afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Het Jheronimus Bosch Art Center gaat het woonhuismuseum exploiteren in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.  Vanaf half oktober gaat aan de slag met het ontwerp voor de restauratie.

Zie verder:

https://historiek.net/van-buskruitopslag-tot-bordeel-het-ingestorte-buurhuis-van-jheronimus-bosch/57377/

https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/de-kleine-winst-atelier-van-aken

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/10/article/restauratiearchitect-bekend-voor-huis-van-bosch.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *