VeloComfort-systeem voor Algerabrug maakt fietsen comfortabel – Aanbestedingsnieuws

VeloComfort-systeem voor Algerabrug maakt fietsen comfortabel

Aanbestedingsnieuws had het even gemist, maar er is een oplossing met mini-loopband om fietsen eenvoudig een brug op te tillen. Zuid-Holland heeft er 16 juli een geïnstalleerd op de Algerabrug. Daar is het VeloComfort-systeem geplaatst, wat het voor fietsers veel comfortabeler maakt om de fiets via de trap de brug op te trekken.

Waarom hangt dat ding nog niet … overal? Wat een gat in de markt. Aanbestedingsnieuws weet zo nog wel 100 praktische toepassingen voor die lift, hopelijk de inkopers onder onze lezers ook. Heel leuk om in te kopen, vooral omdat dat niet werkt met aanbestedingen, omdat de leverancier een patent heeft op het systeem en je niet naar het patent maar alleen naar het principe mag uitvragen. Wat zou het toch zonde zijn als iedereen maar blijft sleuren terwijl heel China al zijn bruggen met een velocomfort heeft uitgerust.

©Zuid-Holland 2020

Maandag is de fietslift officieel geopend door wethouder Timm.

“Op de Algeracorridor staat het autoverkeer regelmatig vast”, licht hij toe. “De komende 2 jaar wordt dit nog erger door werkzaamheden aan de Grote Kruising onderaan de brug. Wij hopen dat meer mensen de fiets pakken én hopen hen met de fietslift extra te enthousiasmeren.”

De gemeente Krimpen aan den IJssel, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de provincie zijn financiers van het project.

De lift is een elektrische band aan beide zijden van de trap. Fietsers zetten de fiets erin, waarna ze deze – met ondersteuning van de rolband – makkelijk de trap opduwen. Bij het afdalen remt de band de fiets af. Zo kom je bijna zonder weerstand veilig omhoog en beneden. Het is een heel gebruiksvriendelijk systeem. Als je bijvoorbeeld wat trager loopt dan gemiddeld, past het systeem zich aan je tempo aan. De fietslift is bij andere gemeenten al een succes gebleken. De provincie paste het systeem bijvoorbeeld eerder toe bij de brug over de Noord, op de snelfietsroute F15 Beneden Merwede.

Leverancier is Lo Minck dat nog veel meer praktische toepassingen levert die in wel alle gemeenten te slijten moeten zijn. Zo zijn er de bamboe fietsnietjes, de fietscarrousel, de etageparkeersystemen en parkeerpaaltjes die vanzelf terugschieten.

Aanbestedingsnieuws zocht nog even op de website en het bleek dat de Velocomfort in Parijs een prijs heeft gewonnen.  Daar gaat vast ook een inkoopprobleem achter schuil.

VeloComfort heeft op de Salon Transports Publics in Parijs de innovatie award op het gebied van ”urban installation” gewonnen. De innovatieprijs werd gisteren, 13 juni 2018, door de Franse Minister van Transport uitgereikt aan onze Franse partner Cykleo. Cykleo heeft inmiddels het eerste VeloComfort-systemen in Frankrijk verkocht (locatie Parijs). Binnenkort volgt de installatie van een tweede VeloComfort-systeem, eveneens in Parijs.

Bron: Zuid-Holland, 16 juli 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *