VEH: kwaliteit ondermaats bij nieuwbouwwoningen door aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

VEH: kwaliteit ondermaats bij nieuwbouwwoningen door aanbesteding

Vereniging Eigen Huis VEH ziet dat het aantal gebreken in nieuwbouwwoningen fors toeneemt. Vorig jaar registreerden bouwkundigen van de vereniging gemiddeld 21 gebreken per woning. Dat is een stijging van maar liefst 40% ten opzichte van de crisisjaren. Dat is volgens de VEH veroorzaakt door aanbestedingen en de tijdsdruk die daarbij ontstaat. Vereniging Eigen Huis adviseert gemeenten om bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee te laten wegen.

‘Een toename van het aantal gebreken hadden we wel verwacht in deze tijd van aantrekkende bouwproductie en schaarste aan personeel, maar een stijging van 40% in vijf jaar is wel heel veel. De tijd, zorg en aandacht die nodig is om een huis netjes en goed te bouwen lijkt er niet te zijn en kopers moeten daarom bij de oplevering van hun nieuwe huis goed opletten’, zegt Steven Wayenberg, jurist bij Vereniging Eigen Huis.

©ZaZ 2018

Alle zichtbare gebreken en afwijkingen worden door een bouwkundige genoteerd in een proces-verbaal. De bouwer moet deze opleverpunten daarna alsnog oplossen. Als een ‘stok achter de deur’ mag de koper daarvoor de laatste 5% van de koop-aanneemsom tot drie maanden achterhouden. Regelmatig dringen bouwers er op aan dat direct na het verhelpen van de eerste gebreken wordt getekend voor akkoord voor de vrijgave van die laatste 5%. Dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. Het uitstellen van de laatste betaling moet er voor zorgen dat ook gebreken worden verholpen die de eerste drie maanden na oplevering worden ontdekt.

Bron: VEH, 5 juni 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *