VDL/DAF levert nu ook elektrische vrachtwagens – Aanbestedingsnieuws

VDL/DAF levert nu ook elektrische vrachtwagens

VDL Groep en DAF Trucks hebben woensdag 16 mei 2018, hun eerste volledig elektrische truck gepresenteerd. De twee Eindhovense ondernemingen werken samen de ontwikkeling van deze e-truck en zullen later dit jaar elektrische vrachtwagens aan klanten uitleveren.

Daarmee spelen DAF en VDL in op de ontwikkeling dat emissievrij rijden én het nastreven van geluidsreductie steeds meer gemeengoed gaat worden. Het nieuwe type is gedoopt: DAF CF Electric VDL E-Power. DAF levert de cabine en het chassis van de DAF CF-trekker, en VDL voorziet deze vrachtwagen van een elektromotor, batterijen en de aansturing daarvan.

De ervaringen van klanten die de eerste CF Electric-trucks in gebruik nemen, zullen mede bepalen wanneer tot serieproductie zal worden overgegaan. Dat VDL en DAF rond de e-truck de handen ineenslaan, is een logische stap. DAF is een internationaal toonaangevende truckproducent en VDL is Europees marktleider op het gebied van de elektrificatie van zware voertuigen, zoals bussen en automatisch geleide voertuigen (AGV’s).

“Deze e-truck is een bekroning van 65 jaar samenwerken tussen DAF en VDL Groep”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep met trots. “Dit is een bundeling van krachten tussen twee Eindhovense ondernemingen waar enerzijds een sterke basis en degelijkheid en anderzijds hoogwaardige innovatie excelleren. Onze e-truck biedt de wereld voortuitgang op het gebied van de verduurzaming van het goederentransport.”

Preston Feight, president DAF Trucks: “DAF Trucks is verheugd om met VDL Groep samen te werken aan de ontwikkeling van gezamenlijke toonaangevende oplossingen voor elektrische bedrijfsvoertuigen. VDL Groep heeft een uitstekende staat van dienst in het ontwerpen en produceren van elektrische aandrijflijnen voor toepassingen in het openbaar vervoer. Deze aandrijflijnen zijn zeer geschikt voor vrachtwagens die worden ingezet voor stadsdistributie.”

De e-truck zal als trekker-trailercombinatie worden ingezet voor binnenstedelijke distributie met een totaalgewicht tot 40 ton. De technologie die is gebruikt, is in grote lijnen dezelfde als die wordt toegepast in de elektrische bussen van VDL Groep. Daarmee zijn inmiddels miljoenen kilometers in complexe dienstregelingen afgelegd.

De DAF CF Electric VDL E-Power beschikt over een elektrische motor met een vermogen van 210kW en 2.000Nm koppel. De motor wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170kWh. Op één batterijlading kan ongeveer 100 kilometer worden gereden, voldoende voor de dagelijkse distributie van buiten de stad de stad in. Het tussentijds snelladen van de batterij gebeurt binnen 30 minuten. Een volledige oplaadbeurt geschiedt binnen 1,5 uur.

De e-truck is de afgelopen periode uitgebreid getest in het reguliere stadsverkeer. De eerste uitgeleverde e-trucks zullen door onze klanten worden ingezet voor zwaardere distributie in stedelijke gebieden. Afhankelijk van de ervaringen zal de serieproductie van de CF Electric worden opgestart. Met welke aantallen die stap gepaard zal gaan, is afhankelijk van marktomstandigheden. In een volgende fase zullen de verdere mogelijkheden worden onderzocht om andere elektrische voertuigen te ontwikkelen die de stad ingaan of in de stad blijven. Daarbij kan worden gedacht aan een 18-ton bakwagen en andere elektrische wagens, zoals huisvuilwagens en containertrucks voorzien van een elektrische haakarm.

Bron: VDL, 16 mei 2018

©VDL 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *