Vandaag laatste dag inloggen bij fiscus met Idensys en iDIN – Aanbestedingsnieuws

Vandaag laatste dag inloggen bij fiscus met Idensys en iDIN

Foto: Idenys/iDIN

Vandaag is de laatste dag ven de proef waarbij ingelogd kan worden met Idensys en iDIN. De Belastingdienst stopt per 24 november met de proef . Vanaf 24 november kan inloggen bij de fiscus alleen nog via DigiD of e-Herkenning.

In 2016 startte de overheid een pilot met de inlogmiddelen Idensys en iDIN. Doel van de pilot was om te testen of deze middelen van private aanbieders veilig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Naast de Belastingdienst namen enkele zorgpartijen en gemeenten aan de pilot deel. Op 31 december 2018 stopt de pilot bij de deelnemende gemeenten en zorginstellingen. Om praktische redenen eindigt de pilot bij de Belastingdienst al op 24 november.

Zowel Idensys als iDIN zijn de afgelopen jaren frequent gebruikt en dit leverde de overheid kennis en ervaring op. Die kennis is belangrijk voor het uiteindelijke oordeel of de overheid ook private inlogmiddelen kan inzetten voor haar digitale dienstverlening. Dat is namelijk een van de onderdelen van de Wet digitale overheid, die de Tweede Kamer in 2019 behandelt. Is het oordeel positief, dan schrijft de overheid voor de levering van deze middelen een openbare aanbesteding uit.

Bron: Belastingdienst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *