Van den Berg stelt kamervragen over aanbesteding protonencentra
Voor 230 miljoen zijn er drie protonencentra neergezet, die nu inmiddels klanten te kort komen en duimen zitten te draaien. Daartoe verschenen al zorgelijke berichten in het Geneeskundig tijdschrift NCTV en in het NRC Handelsblad. Kamerlid Joba van den Berg (CDA) heeft inmiddels vragen gesteld aan Minister Kuipers van VWS, onder meer over hoe het komt dat deze opdracht niet is aanbesteed.
Dat zou zijn gebeurd uit angst voor rechtszaken:
Klopt het dat het ministerie van VWS uit angst voor rechtszaken met het veld heeft onderhandeld over de vergunningseisen? Waarom is er niet gewoon aanbesteed?
Over de zorgbebehoefte:
Hoe komt het dat ook in 2021 maar ongeveer 1.000 patiënten zijn behandeld, terwijl in de reactie van de protonencentra wordt gesteld dat in 2016 de eerdere capaciteitsbehoefte is geactualiseerd en er naar verwachting 5.000-6.000 patiënten per jaar klinisch relevant voordeel zouden hebben?
Zij vraagt verder onder meer:
Klopt het dat de medische centra een lening hebben verkregen in de markt op basis van de verwachte vergoeding door zorgverzekeraars?
Hebben deze geldverstrekkers onderzoek gedaan naar de realiteit van de businessplannen? Zo niet, waarom niet?
Wat zijn de huidige kosten per jaar voor deze drie centra om ze operationeel te houden? Hoe en door wie worden die kosten betaald?
Klopt het dat in het buitenland alleen protonentherapie wordt aanbevolen in een klinische onderzoekssetting voor bepaalde tumoren?
Op de vragen is nog geen antwoord, in verband met het reces, zal dat naar het vermoeden van deze redactie ook nog even op zich laten wachten.
Zie verder de vragen ontvangen 22 juli, onder aanhangsel nummer: 2022D31790
Voor zover onze redactie kon nagaan zijn er in Nederland 3 protonencentra, in Delft, Groningen en Maastricht. Het centrum in Delft is in 2014 aanbesteed naar zeggen van AT Osborne en gebouwd door TBI en opende in 2017. In 2018 werd het centrum in Groningen geopend. Het centrum in Maastricht is een initiatief van Maastro Clinic, Maastricht UMC, het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, het Radboud in Nijmegen en de bouw ervan ging in 2016 van start.
Amsterdam heeft er geen maar neemt deel aan het Holland Protonencentrum in Delft. https://www.parool.nl/nieuws/voorlopig-geen-protonencentrum-in-amsterdam~bc6581f6/