Uitvoering Revitalisering Stadhuis Groningen – Aanbestedingsnieuws

Uitvoering Revitalisering Stadhuis Groningen

Indrukk van de nieuwe raadszaal.
Foto: Gemeente-Groningen.nl

De gemeente Groningen heeft een aanbesteding geplaatst voor de revitalisatie van het stadhuis. Het doel van deze niet openbare Europese aanbesteding is het contracteren van één integrale partij dat aantoonbaar over de expertise en ervaring beschikt om een dergelijk werk op een zorgvuldige en beheerste wijze tot stand te laten komen.

Belangrijk onderdeel van de aanpak is dat aan de buitenkant van het neoclassicistische rijksmonument niets zal veranderen, al zal de gevel wel goed worden schoongemaakt. Binnenin verandert wel het nodige. Afgezien van ingrijpende verduurzaming en renovatie (nieuwe technische installaties, dubbel glas, zonnepanelen op het dak etc.) verhuist de raadzaal naar de derde verdieping waar veel meer ruimte is. De daar nu nog slecht gehuisveste raadsfracties gaan op hun beurt naar de begane grond. In het midden van het gebouw zal het huidige atrium worden omgebouwd tot een representatieve ontvangstzaal. Deze zaal reikt vanaf de begane grond tot aan de zolder. Deze nieuwe ontvangstzaal verbindt op die manier alle werkverdiepingen met elkaar. Daarmee is het rijksmonument zowel architectonisch als cultuurhistorisch weer in harmonie. Het nu vastgestelde definitieve ontwerp kan op instemming rekenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het Stadhuis kan na besluitvorming, kredietverlening en aanbesteding op zijn vroegst ergens begin 2020 in de steigers komen te staan. De werkzaamheden zullen dan zo’n anderhalf jaar in beslag nemen, tot ongeveer begin 2022. In die tussentijd zal de voltallige gemeenteraad in het Provinciehuis vergaderen. Het college van B&W, de ambtelijke ondersteuning en de raadsfracties zijn in die periode aan het werk in het gemeentelijke gebouw aan de Radesingel 6, de plek waar ook de raadscommissies zullen worden gehouden.

De aanpak van het monumentale stadhuis van Groningen moet zorgen voor een volgende kwaliteitsslag die het functioneren van het gebouw weer bij de tijd brengt en optimaliseert. Het einddoel is een gebouw dat zich voor de komende decennia uitnodigend, representatief en functioneel presenteert.

Bronnen: Gemeente Groningen en Tenderned 18 september 2019 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/175427

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *