Tenderned krijgt 2factorauthenticatie – voor ondernemers – Aanbestedingsnieuws

Tenderned krijgt 2factorauthenticatie – voor ondernemers

De Wet digitale overheid (Wdo) wordt op 1 juli 2023 gefaseerd ingevoerd. Als gevolg hiervan loggen Nederlandse ondernemingen in de loop van dit jaar via tweefactorauthenticatie (2FA) in op TenderNed.

©SomeECards 2018

Nederlandse ondernemingen loggen met eHerkenning in op TenderNed. Hierbij is een tweede factor nu nog niet verplicht. Naar verwachting wordt dit in de loop van 2023 wel verplicht.  Een tweede factor houdt in dat u na het invoeren van uw gebruikersnaam en wachtwoord een extra code invoert, die u bijvoorbeeld ontvangt per SMS.

Deze tweede factor biedt extra veiligheidhindernis omdat u het digitale slot als het ware niet met één, maar met twee sleutels opent. Terwijl een echte dief met een creditcard meer sloten kan flipperen. Echt veel veiliger wordt het dan ook niet, als je je telefoon bij een ander laat liggen, kan diegene erin. De werking van een sleutel hangt niet alleen af van de sleutel. Het staat of valt met de sterkte van de sleutel, de vaardigheden van de gebruiker en de beperkingen van de deur en de rest van het huis.

Om het inloggen voor de ondernemers nog veiligerhinderlijker te maken wordt er in 2023 op TenderNed een tweede factor bij het inloggen toegevoegd. Volgens een nieuwsbericht erover zet TenderNed zich in om de impact van deze extra beveiliging minimaal te houden voor ondernemingen. Dat hopen we dan maar.

NDR:

2factor: Je kent het wel van de zonnebrand en de belastingdienst die het wachtwoord invoeren ook bepaald niet makkelijker maakt. We konden ooit als Schapenboer1 aanmelden bij TenderNed. Dat was goed te doen en uitvoerbaar. Nu was E-Herkenning al verschrikkelijk, en een extra kostenpost, een tijdrovende hindernis, onder meer door de vereiste actuele KVK-verklaring; de extra sms code maakt “even snel inloggen” al helemaal onmogelijk.

Is er werkelijk iemand bezig met het terugdringen van administratieve lasten bij aanbestedingen, het lijkt er niet op. En opnieuw houdt het geen rekening met speltheoretische consquenties. Als er toch al geen ondernemer te vinden is die wil inschrijven op je opdracht, zo wil men al helemaal niet meer. Nieuwkomers op de markt hoef je zo niet te verwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *