Soest vervangt openbare verlichting door LEDs – Aanbestedingsnieuws

Soest vervangt openbare verlichting door LEDs

Soest gaat de straatverlichting vervangen voor LED’s/ De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente Soest uitgevoerd door Ziut BV, die de aanbesteding daartoe in april gewonnen heeft. De reden voor het vervangen van de openbare verlichting zijn de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Soest en het behalen van de afspraken in het Energieakkoord 2030.

Wethouder Aukje Treep is heel blij dat Soest het areaal aan openbare verlichting kan vervangen. “Dat gebeurt op een duurzame manier en ook nog eens zonder daar extra geld aan uit te geven”.

Uitgangspunt bij het vervangen van de huidige armaturen door LED exemplaren is o.a. het behalen van de afspraken in het Energieakkoord 2030. LED verlichting is energiezuinig, vermindert de CO²-uitstoot, is minder storingsgevoelig en vraagt minder onderhoud. Het ombouwen van de openbare verlichting draagt op die manier bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Soest. Naast kostenbesparing, geeft LED verlichting ook een andere beleving. Deze witte LED verlichting geeft een betere kleurherkenning op straat waardoor de sociale veiligheid verbetert. In totaal worden 1021 verlichtingsarmaturen bij de eerste fase in 2018 vervangen. Ook het vervangen van oude masten behoort tot de werkzaamheden.

Statisch dimmen is een onderdeel van het project. Dit betekent dat gedurende vaste tijdstippen(blokken) het verlichtingsniveau verlaagd wordt. Zo zal bijvoorbeeld na 22.00 uur het licht gedimd worden tot 70%. Naast een besparing op energie wordt ook de lichtbelasting in wijken/straten hiermee gereduceerd. Hierbij wordt de geldende norm en de sociale- en verkeersve

©Soest 2018

uidige beschikbare budget voor OVL mogelijk. De vervanging gaat vanaf 2018 gefaseerd plaatsvinden en wordt uiterlijk in 2028 afgerond. Bij de fasering wordt gekeken naar de leeftijd en afschrijving van de huidige armaturen/masten, zodat kapitaalvernietiging zo veel als mogelijk wordt voorkomen.

Bron: Soest, 31 augustus 2018

 

Zie ook de tender:

https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/127709

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *