Social Return in de bouw in Midden Limburg niet langer per project
Aannemers hoeven niet langer per project aan te geven hoeveel zij voldoen aan Social Return (het in dienst nemen van langdurig werklozen en/of arbeidsongeschikten). Zeven Midden-Limburgse gemeenten hebben daartoe een convenant getekend met de provincie, Woningcorporatie Limburg, Bouwend Nederland en opleidingsinstituut Bouwmensen Limburg. In de bouw wordt al langer gewerkt met het principe van social return, maar tot nu toe bleken vraag en aanbod in de praktijk niet goed op elkaar aan te sluiten. Hierdoor bleef het gewenste duurzame effect, er een baan aan overhouden, uit. Met het oog op het dreigende personeelstekort in de bouw hebben de betrokken partijen de handen ineengeslagen en hebben ze gezamenlijk een nieuwe aanpak ontwikkeld.
Het unieke van de nieuwe aanpak is het maatwerk voor de leerling en de flexibiliteit voor de aannemer. Aannemers hoeven niet langer per project een Social Return paragraaf in te vullen. In plaats daarvan leiden ze per jaar een vooraf vastgesteld aantal leerlingen op. De kandidaten, die werkzoekend zijn en nog niet over een startkwalificatie beschikken, worden zorgvuldig geworven en geselecteerd. Door gemeenten, maar ook door een speciaal aangestelde coach. Zo krijgen ze langer begeleiding, wat ze ook nodig hebben.
De coach zorgt voor het stimuleren tot meedoen aan het werk-leertraject. De coach begeleidt de mensen ook bij het werk. De kandidaten hebben immers niet voor niets een achterstand tot het onderwijs. Ze zijn bijvoorbeeld niet gewend om zich aan afspraken te houden of met collega’s te communiceren. De coach is 24 uur per dag bereikbaar voor de pupillen en kan behulpzaam zijn op allerlei leefgebieden, zoals huisvesting en omgaan met geld of schulden.
Bron: Roermond, 16 november 2016