Slimme Deventer verkeerslichten voor aanrijtijden hulpdiensten – Aanbestedingsnieuws

Slimme Deventer verkeerslichten voor aanrijtijden hulpdiensten

De verkeerslichten in Deventer reageren vanaf 23 juli niet alleen meer op detectielussen in het wegdek maar ook op digitale input. Het gaat om CAM-berichten van automobilisten die bijvoorbeeld de Flitsmeister app gebruiken. Volgens Deventer is het een primeur in Nederland.

Coöperative Awareness Messages (CAM) geven de locatie van het voertuig door via “de cloud” aan de nieuwste generatie interactieve verkeerslichten (iVRI’s). Die kunnen de verkeersregeling daarop aanpassen voor een optimale doorstroming. Op de Siemelinksweg en het Hanzetrace staan al  iVRI’s die op CAM berichten reageren. Later dit jaar volgen de overige iVRI’s, waarvan er momenteel 35 in Deventer staan.

Deze nieuwste technieken zijn nu alleen nog voor automobilisten beschikbaar. Maar in de toekomst ook voor fietsers. Ook die geven dan automatisch hun positie door aan de verkeerslichten. Naast deze nieuwe techniek blijft de traditionele techniek, zoals detectielussen, voorlopig bestaan. Met de nieuwe iVRI’s  kunnen brandweer, ambulances en politie de verkeerslichten zo sturen dat ze groen licht krijgen bij verkeerslichten voor een kortere aanrijdtijd.

©Deventer 2019

Deze techniek past in het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Talking Traffic is een project om weggebruikers beter te informeren en de bestaande infrastructuur beter te benutten. De Cleantech Regio is daar, samen met Apeldoorn en Deventer, een actieve deelnemer aan.

De privacy, in het kader van de AVG, van de weggebruiker is gegarandeerd, zo stelt Deventer. De wegbeheerders hebben daarvoor Verwerkersovereenkomsten gesloten met de partijen die de CAM data leveren.

Bron: Deventer 23 juli 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *