Schiphol bestelt nieuwe body scanners – Aanbestedingsnieuws

Schiphol bestelt nieuwe body scanners

Via Beveiligingnieuws.nl vond onze redactie dat Schiphol nieuwe bodyscanners bestelt. Het berichtencentrum van Schiphol zelf heeft een storing, maar van het uiterst betrouwbare Beveiligingnieuws vernemen we dat het gaat om een aanbesteding voor Body Scanners van het merk Rohde & Schwarz.

De R&S®QPS201 van Rohde & Schwarz is het nieuwste van het nieuwste op het gebied van body scanners. Die scanners zijn zeer geavanceerd en vereisen daardoor minder mankracht van de marechaussee. Bovendien faciliteert de brede poort dat mensen snel door kunnen lopen, wanneer ze niet oplichten met slag-of steekwapen of sim-kaartje. Dat gaat middels AIT, Advanced Imaging Technology. Het poortje piept niet alleen, maar er verschijnt ook een groen standaard poppetje (vanwege de privacy geen scan zelf) in beeld, dat aangeeft waarop het metaal gesignaleerd is.

Dat voorkomt dat mensen 40x opnieuw door het poortje moeten lopen om te zien of hun chirurgisch staal in de knie nu niet afgaat. Daarnaast kan je in een normale houding staan, als je gescand wordt, en dat is bij andere bodyscans wel anders. Ook kunnen mensen in een rolstoel eveneens door de poort. Verstop al je simkaartjes dus in het holle frame van je rolstoelconstructie, denkt onze redactie jolig. Er kunnen zelfs meer mensen tegelijk door de poort, in welk geval er 2 groene mannetjes verschijnen op het beeld van de beveiliging.

Het lijkt niet bijzonder maar als je ziet wat het verschil is met de body scanner die je complete lichaam registreert inclusief borstomvang en metalen bh-randjes; waarbij je dan ook nog eens met je handen boven je hoofd geknikt moet staan, als een soort boeddhistische zonnegroet, dan is het toch een hele vooruitgang. Qua techniek is daar ook veel voor nodig want het vereist een omzetting van de data van de foto naar de kaart in een minimaal tijdsbestek. 

De scanner is TSA gecertificeerd en is speciaal ontwikkeld voor de Verenigde Staten. Dat TSA-certificaat heeft het recent gehaald, sinds maart 2019. Net als zijn voorganger, de R&S®QPS200 is de R&S®QPS201 gecertificeerd met een European Civil Aviation Conference (ECAC)-certificaat.

Zie ook:

https://en.wikipedia.org/wiki/Full_body_scanner

https://www.rohde-schwarz.com/nl/product/qps-productstartpage_63493-332676.html#m/fb6:1

en verder ook:

Schiphol bestelt snellere en modernere personenscanners

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *