Schapen in Assen teruggekeerd – Aanbestedingsnieuws

Schapen in Assen teruggekeerd

De schaapskudde van Landschapsbeheer het Witterveld begrazen vanaf 1 april weer het afgerasterde terrein aan de rand van recreatiepark Zeijerveld in Kloosterveen. In het Zeijerveld verblijven de schapen dag en nacht. De schaapsherder komt regelmatig langs, houdt toezicht op de schapen en controleert hun gezondheid. In dit gebied zijn honden niet toegestaan. Het is alweer het zesde jaar op rij dat de schapen er verblijven.

De gemeente heeft bewust gekozen om met schapen de twee gebieden te onderhouden. Het terrein in recreatiepark Zeijerveld heeft te veel hoge bulten om er met maaimachines te komen terwijl de schapen moeiteloos overal kunnen grazen. De Landjes zijn te drassig om gras en beplanting machinaal te maaien. Daarnaast is begrazing van schapen een milieuvriendelijke en duurzame keuze. Al is het maar doordat schapen met hun vacht en poten zaden meenemen en daarmee makkelijk plantensoorten verspreiden en tot bloei laten komen.

In de Landjes in de wijk Marsdijk komen afhankelijk van het voedselaanbod tussen de 250 en 350 schapen. In tegenstelling tot het Zeijerveld stuurt een herder met zijn bordercollies de schapen aan. Alle werkdagen loopt de schaapskudde langs het kanaal om het groen te onderhouden. De schapen verblijven ’s nachts in een weiland bij Loon.

En vanaf maandag 15 april kunnen Drentenaren dat bezichtigen, iedere werkdag van 8.30 tot 16.30 uur de schapen in De Landjes in Marsdijk bewonderen en zien hoe toegewijd de bordercollies de schaapskudde bij elkaar houdt.

Landschapsbeheer het Witterveld

Op 3 november lopen de herders door het centrum van Assen met de schapen terug naar de winteropvang het Witterveld.

Bron: Assen, 8 april 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *