SBIR historische transcripties met kunstmatige intelligentie – Aanbestedingsnieuws

SBIR historische transcripties met kunstmatige intelligentie

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), in het bijzonder het Nationaal Archief (NA), en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dagen ondernemers uit om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor het toepassen van Artificiële Intelligentie (AI). Het Nationaal Archief heeft de laatste jaren veel gedigitaliseerd. Historische handgeschreven archieven zijn als plaatjes beschikbaar op het internet maar de informatie in deze documenten is niet doorzoekbaar. Daar willen we een eind aan maken.( Aan het niet doorzoekbaar zijn.)

In het innovatieve project ‘De ijsberg zichtbaar maken’, transcriberen we met behulp van machine learning twee miljoen scans van historische handgeschreven documenten. We gebruiken hiervoor het transcriptieplatform Transkribus. Doel van deze SBIR-Innovatiecompetitie (Small Business Innovation Research)  is het vinden van oplossingen waardoor deze grote hoeveelheid transcripties voor een onderzoeker hanteerbaar wordt. Deze oproep kent géén fase 1.

Er is in totaal een budget van maximaal € 200.000,- (inclusief BTW) beschikbaar voor het ontwikkelen van drie (3) prototypes.

Het maximum per prototype bedraagt € 66.666,- (inclusief BTW).

Na afronden van het SBIR traject beoogt het Nationaal Archief om met één partij een vervolgtraject in te zetten voor het verder doorontwikkelen van het prototype. Hiervoor is een budget van € 385.000 beschikbaar.

Aanbesteder loopt hierbij wel het risico dat minder veelbelovende prototypes uit beeld verdwijnen, terwijl doorontwikkeld zo’n minder veel belovend prototype juist een beter eindresultaat oplevert. Als dan bij inschrijver het budget niet toereikend is om op eigen kracht door te ontwikkelen verdwijnt het kind met het badwater. En dat is in dit geval jammer, want uit eigen ervaring weet de redactie dat sommige handschriften behoorlijke nekbrekers kunnen zijn. Voorbeelden van deze handschriften die wij hebben mogen fotograferen in het NA, zijn ter illustratie aan dit artikel gehangen.

Voor een kijkje in het functioneren van Transkribus bijgaand YouTube filmpje

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8Ei0a7WIlTI[/embedyt]

Bron: Tenderned 28 juli 2019 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/171645

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *