Sanitaire middelen duurzaam aanbesteden: Gemeente Apeldoorn deed het – Aanbestedingsnieuws

Sanitaire middelen duurzaam aanbesteden: Gemeente Apeldoorn deed het

Laatst geupdate op januari 21, 2021 door redactie

”Gemeente Apeldoorn heeft als doelstelling om op een duurzame wijze de sanitaire middelen te faciliteren, waarbij representativiteit en duurzame dispensers van belang zijn. 100 % gerecycled en CO2-neutraal toiletpapier/handdoekjes en milieuvriendelijk verbruiksmateriaal”, luidde het eisenpakket voor de aanbesteding van Gemeente Apeldoorn in een notendop.
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de gemeente; de renovatie naar een energiezuinig stadhuis met de circulaire inzet van gedemonteerde  gebouwonderdelen en biobased nieuwe materialen bevestigt dat. De aanbesteding werd gegund aan kennispartner en totaalleverancier Exclusiva, mede dankzij Katrin, de top 1% partner in duurzaamheid.
Natuurlijk speelt geld ook een rol: Exclusiva won de aanbesteding ook op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

”De toiletruimtes van alle locaties in de gemeente, inclusief het compleet gerenoveerde stadhuis, zijn voorzien van Katrin dispensers en hygiënepapier-producten. Duurzaamheid en representativiteit zijn gewaarborgd”

Ralph Vodegel, sales director Benelux van Metsä Tissue, waarvan Katrin Hygiënepapier deel uitmaakt.

Van bosbouw tot toiletrol: traceerbare keten
Die waarborging is gebaseerd op de productieketen binnen Metsä Group – van bosbouw tot toiletrol – die 100% traceerbaar is. Uniek, want niet veel dienstverleners en producenten uit de sanitaire keten kunnen dat stellen. Hout is de belangrijkste grondstof voor tissue. Metsä Group streeft al vele jaren naar 100% gecertificeerd hout; nu is dat al meer dan 88%, terwijl slechts 10% van alle bossen in de wereld zijn gecertificeerd.

Apeldoorn koos een partner in duurzaamheid
Sinds april 2020 mag Metsä Tissue zich scharen onder de top 1% partners in duurzaamheid dankzij de EcoVadis Platinum-certificering, die gebaseerd is op de mindset en inzet van maatschappelijk verantwoord ondernemen. ”Coca Cola, Nestlé, Mars, Heineken, Nokia, Air France/KLM Group, Toyota; allemaal klinkende namen. We zijn er heel trots op dat Metsä Tissue tot deze groep behoort. Hoe groot kan een erkenning voor duurzaamheid zijn!”, reageert Ralph.

©Katrin 2021 Foto: Henk Snaterse

Duurzame, representatieve en robuuste dispensers
In haar tender zette Gemeente Apeldoorn ook in op duurzaamheid, representativiteit en robuuste dispensers met een levensbestendigheid van 10 à 15 jaar. “Bij de Katrin Inclusive-dispensers staat verregaande functionaliteit centraal. De dispensers zijn daarom moeiteloos en ergonomisch te gebruiken door mensen van alle leeftijden en met verschillende fysieke mogelijkheden. Het onderhoud van de dispensers is bovendien zeer praktisch, wat het dagelijkse werk van het service- of schoonmaakpersoneel vergemakkelijkt. Onze dispensers voldoen aan de hoogste ethische normen, zodat een keuze voor Katrin ook een duurzame, verantwoorde keuze is.”

Disposable en duurzaam gaan samen?
Voordat Metsä Tissue de EcoVadis-Platinum certificering kreeg toegekend én voordat de coronapandemie in Nederland uitbrak, koos Gemeente Apeldoorn al voor papieren vouwhanddoeken in de toiletgroepen. Ralph: ”De gemeente stapte daarmee af van textiele handdroging. Dat is natuurlijk een verstandige keuze: regelmatig handen wassen en veilig drogen is de meest effectieve manier van goede handhygiëne: met papieren handdoeken bereik je de meest hygiënische resultaten. Zeker nu hygiëne in een toiletgroep nóg belangrijker is geworden, tellen resultaat, vertrouwen en veiligheid. Anderzijds krijgen we vaak de vraag: zijn disposables duurzaam?

Een logische vraag, want bij papieren handdoekjes gaat het om wegwerp-handdroging. Tel je de kosten en de CO2-uitstoot mee voor het logistieke (was)proces, maar ook de kosten voor de handling en de inzet van schoonmaakmedewerkers, dan zie je dat minder bijvullen al tot 79% tijd kan besparen. Onder de streep blijkt je dan echt goedkoper uit te zijn met disposable handdroging.”
Wat verwachten gebruikers van tissuepapier?

Bekijk dit 1-minuutfilmpje van Metsä op YouTube:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hQSM8AMlJJc[/embedyt]

Over Katrin
Katrin Hygiënepapier is een van de merken van Metsä Tissue. Samen met onze partners zorgen en staan we garant voor 100% hygiëne, want daar draait het in en toiletgroep om. Metsä Tissue telt productie-units in 5 landen, met 2500 werknemers die samen een omzet van €1 miljard realiseren. Metsä Tissue behoort tot de Metsä Group.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *