RVB publiceert verslag over WKO en private samenwerking – Aanbestedingsnieuws

RVB publiceert verslag over WKO en private samenwerking

Het Rijksvastgoedbedrijf RVB werkt samen met Facilicom voor wat betreft het onderhoud aan WKO-installaties (voor de Warmte/Koude Opslag) .  Daarover publiceerde EnergieRijk een verslag. Uit dat verslag blijkt dat de WKO niet altijd de verwachte warmte oplevert, zo was er in Den Haag in B30  (het pand waar het CPB is gevestigd) voorzien dat de warmte van de serverruimte benut zou kunnen worden, wat niet mogelijk bleek toen men in de cloud ging werken.

Uit dat verslag blijkt dat Facilicom leverancier is voor onderhoudsdiensten aan diverse WKO-installaties, soms via het dochterbedrijf Breijer.

Jacco van der Vegte, projectmanager: “We laten eenvoudig gezegd leidingen aanleggen, inclusief regeltechniek en kleppen. Koude gaat heen, warm water terug. Facilicom was in pand B30 al verantwoordelijk voor de exploitatie van de WKO-installatie via een DBFMO-contract. Dochterbedrijf Breijer is de onderhoudspartner op nummer 20. Daarmee hebben we alle WKO-expertise in deze twee panden in dezelfde hand. Voor de samenwerking en contracten is dat gemakkelijk.”

Even verderop in hetzelfde artikel blijkt uit een citaat van Rik Altena, adviseur DWA-installaties, dat het huidige contract wordt vernieuwd.

“Juristen buigen zich nu over de juiste manier om alles contractueel vast te leggen. Naast het vernieuwde contract met Facilicom geven we antwoord op vragen zoals: hoe zorg je dat het jaarlijks warmtetekort volledig wordt aangevuld en hoe ga je om met afwijkende weersomstandigheden? Welke monitoring is nodig om alle data te verzamelen die we nodig hebben? Hoe borg je de exploitatie en het onderhoud? De samenwerking met Facilicom is in het proces essentieel. Zij hebben het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar optimalisatie van de bronbalans met de koppeling van B30 aan B20 als meest kostenefficiënte en meest duurzame oplossing.  Ook voor Facilicom is dit proces waardevol: zij kunnen deze kennis ook in toekomstige werkzaamheden toepassen en worden een steeds geoefender DBFMO-partner. Als er straks een contract ligt, kunnen we dat evalueren en verder optimaliseren voor volgende projecten.”

Bron: Energierijk Den Haag, 4 maart 2022

Aansluitschema WKO-verbinding tussen B20 en B30 (vervaardiger onbekend, bron Rijksvastgoedbedrijf 2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *