Rotterdam vangt plastic op met winningsplatforms – Aanbestedingsnieuws

Rotterdam vangt plastic op met winningsplatforms

Met winningsplatforms vangt Rotterdam het rivierplastic op dat in het water drijft door slim gebruik te maken van het getij en de stroming. De organisatie achter deze platforms, Recycled Island stichting, wil in totaal zes tot acht platforms realiseren op strategische plekken in de Nieuwe Maas.

De platforms zijn grotendeels gemaakt van gerecycled kunststof. Door gebruik te maken van de natuurlijke stroming van de rivier wordt het plastic opgevangen in drijvende bakken. Het opgevangen plastic wordt gebruikt voorde realisatie van drijvende parken.

Dankzij de installatie van de drie plastic winningsplatforms op deze locaties blijft het plastic binnen de kunststofkringloop, waardoor verwerking van het plastic mogelijk is. Initiatiefnemer is Ramon Knoester: “Het water is in veel Nederlandse steden het laagste punt, waardoor afval zich helaas verzamelt in onze rivieren. Als we in de stad en in de Rotterdamse haven zorgen dat we al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van de plastic soep in onze zeeën en oceanen.”.

De gemeente Rotterdam investeert mee in een schonere stad en haven dankzij een bijdrage uit CityLab010. Zoveel mogelijk van de opgevangen plastics worden hergebruikt om Recycled park te realiseren, een iconisch drijvend park ter grootte van 150 m2, gemaakt van gerecycled kunststof uit de rivier om aan te tonen dat kunststof een waardevolle grondstof is voor hergebruik. Dit park komt naast het Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven te liggen.

Bron: Rotterdam, 16 januari 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *