Rijkswaterstaat past standaard d&c contracten aan – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat past standaard d&c contracten aan

Rijkswaterstaat gaat bij de uitvoering van grote bouwprojecten meestal uit van contracten waarbij de aannemer ook verantwoordelijk is voor het ontwerp. De standaard model contracten daartoe zijn nu herzien.

Het standaard D&C-contract is gebaseerd op de UAV-GC 2005. Het aanbestedingsdossier bestaat uit een aantal belangrijke modeldocumenten:

 

Bij Design & Construct-contracten (D&C) is de opdrachtnemer verantwoordelijk voor het ontwerp van infrastructuur en de uitvoering van de aanleg daarvan. Het heeft voordelen voor de uitvoerbaarheid van een project, omdat de aannemer weet wat hij kan ontwerpen en wat buiten zijn vermogens ligt.

Wel is daarin ook meteen het nadeel besloten. Op een eenmaal goedgekeurd ontwerp valt naderhand niet veel meer in te brengen zowel van de zijde van de stakeholder, bijvoorbeeld zoiets als “maar de bomen moeten blijven staan!!!” als van de zijde van de aannemer wanneer het ontwerp bijvoorbeeld door naderhand bijstellen alsnog niet meer uitvoerbaar is. Dan moet er binnen de aannemer voldoende ruimte zijn voor tegenwerking om het project succesvol af te ronden.

Wat betreft dat blijf-van-mijn-bomen kader is het contract ook

©Rawpixel; Pixabay 2018
https://pixabay.com/nl/business-kantoor-contract-3167295/

aangepast. Rijkswaterstaat heeft bestaande eisen en bepalingen voor bijvoorbeeld soortenbescherming (flora en fauna) verbeterd als gevolg van gewijzigde natuurwetgeving en de nieuwe gedragscode soortenbescherming.

In dat kader is het interessant om te kijken naar artikel 21, de bewuste bouwersregeling. Aannemers die Bewust Bouwen worden daarvoor financiëel beloond als zij rekening houden met de omwonenden, de veiligheid en het milieu: Zie ook: www.bewustebouwers.nl

De bedoeling van Rijkswaterstaat is om een functioneel gespecificeerde uitvraag op te stellen. De opdrachtnemer krijgt de ruimte om innovaties toe te passen in het ontwerp en de uitvoering. Ook moeten deze beide fases zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden.
Zie verder:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *