Rijkswaterstaat past standaard d&c contracten aan
Rijkswaterstaat gaat bij de uitvoering van grote bouwprojecten meestal uit van contracten waarbij de aannemer ook verantwoordelijk is voor het ontwerp. De standaard model contracten daartoe zijn nu herzien.
- aanmeldings- en selectiedocument niet-openbare procedure denc 15 oktober 2017
- inschrijvings- en beoordelingsdocument niet-openbaar denc 17 oktober 2017
- inschrijvings- en beoordelingsdocument openbaar denc 17 oktober 2017
- basisovereenkomst uav gc denc 1 maart 2019
- vraagspecificatie proces denc 1 maart 2019
- vraagspecificatie eisen denc 1 maart 2019
- annexen bij de vraagspecificatie uav gc denc 1 maart 2019
Bij Design & Construct-contracten (D&C) is de opdrachtnemer verantwoordelijk voor het ontwerp van infrastructuur en de uitvoering van de aanleg daarvan. Het heeft voordelen voor de uitvoerbaarheid van een project, omdat de aannemer weet wat hij kan ontwerpen en wat buiten zijn vermogens ligt.
Wel is daarin ook meteen het nadeel besloten. Op een eenmaal goedgekeurd ontwerp valt naderhand niet veel meer in te brengen zowel van de zijde van de stakeholder, bijvoorbeeld zoiets als “maar de bomen moeten blijven staan!!!” als van de zijde van de aannemer wanneer het ontwerp bijvoorbeeld door naderhand bijstellen alsnog niet meer uitvoerbaar is. Dan moet er binnen de aannemer voldoende ruimte zijn voor tegenwerking om het project succesvol af te ronden.
Wat betreft dat blijf-van-mijn-bomen kader is het contract ook

https://pixabay.com/nl/business-kantoor-contract-3167295/
aangepast. Rijkswaterstaat heeft bestaande eisen en bepalingen voor bijvoorbeeld soortenbescherming (flora en fauna) verbeterd als gevolg van gewijzigde natuurwetgeving en de nieuwe gedragscode soortenbescherming.
In dat kader is het interessant om te kijken naar artikel 21, de bewuste bouwersregeling. Aannemers die Bewust Bouwen worden daarvoor financiëel beloond als zij rekening houden met de omwonenden, de veiligheid en het milieu: Zie ook: www.bewustebouwers.nl