Rijksvastgoedbedrijf: “PI Haaglanden zorginstelling opgeleverd” – Aanbestedingsnieuws

Rijksvastgoedbedrijf: “PI Haaglanden zorginstelling opgeleverd”

De tijdelijke zorginstelling op het terrein van de penitentiaire inrichting Haaglanden in Scheveningen is op 8 mei opgeleverd.
Het zorgcentrum voor gedetineerden ligt op steenworp afstand van het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide dat de status heeft van “beschermd natuurmonument”.

Het zorgcentrum is opgebouwd uit circulaire bouwpakketten, ontworpen door architectenbureau cepezed. Architect en partner cepezed, Ronald:

‘Onze expertise is lichtgewicht bouwen met minder grondstoffen. Het is een 2-laags gebouw geworden, bestaande uit beton én hout: stevig genoeg om ontsnappingen tegen te gaan. De betonnen binnenwanden en vloeren zijn vooraf in een werkplaats en fabriek gemaakt. Ronald: We zijn met de hele bouwketen aan de slag gegaan, van inkoper en installateur tot logistiek adviseur, om het ontwerpplan te maken. Waar je dan tegenaan loopt is regelgeving. Want hoe meet je emissieloos bouwen?’

Voor het modulair bouwen op de bouwplaats moest de maximale grootte van een unit vooraf worden berekend, om de units met bouwkranen op de bouwplaats te kunnen plaatsen. Martijn: ‘De bouwplaats was klein, waardoor we niet alle soorten bouwkranen konden gebruiken. We kozen een elektrische rupskraan die de zwaarste elementen kan tillen. Ook heeft deze kraan het voordeel dat hij bij de verste hoeken kan komen.’

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat waren er veel uitdagingen.

In de praktijk waren er aardig wat uitdagingen te tackelen voor een minimale stikstofneerslag tijdens de bouw. Uitgangspunt was dat alles op de bouwplaats elektrisch was, maar dat kon niet altijd. Martijn: ‘De elektrische rupskraan ging een keer stuk. Om die te repareren moesten we een dieselkraan gebruiken. En voor het cement storten van de dekvloer was een dieselpomp – met filters – nodig. Dat zijn onverwachte zaken tijdens het bouwproject, die invloed hebben op de totale stikstofuitstoot.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf, 16 mei 2024

Nb afbeelding overgenomen igv citaatrecht ivm onjuist gebruik van het copyright teken door de rvb

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *