Rijksrecherche onderzoekt aanbesteding alcoholtesters Nationale Politie – Aanbestedingsnieuws

Rijksrecherche onderzoekt aanbesteding alcoholtesters Nationale Politie

Het OM bevestigt dat er een onderzoek loopt door de Rijksrecherche naar de aanbesteding van alchoholtesters voor de Nationale Politie. Dat aanvullende onderzoek heeft volgens het Landelijke Parket een half jaar vertraging opgelopen door capaciteitsgebrek bij de Rijksrecherche. Dat is naar aanleiding van een klacht van bedrijf Tomar, leverancier van alcoholtesters.

De hoofdofficier beschikt, evenals de Telegraaf, over aanbestedingsstukken waaruit blijkt dat de aanbesteding niet correct is verlopen. De aanbesteding is zo opgesteld, dat er maar één leverancier kon winnen, aldus leverancier Tomar.

© Elza Fiúza/ABr – 2007
via WikimediaCommons

Volgens Tomar zou sprake zou zijn van misleiding, machtsmisbruik, chantage en bedrog bij deze aanbesteding die een waarde vertegenwoordigt van €10 miljoen.De Telegraaf meldt dat directeur Gerard van Hoeven van Tomar ook aangifte heeft gedaan tegen de Nationale Politie. Van Hoeven was ook eerder klokkenluider inzake de fraude rondom autodealer PON. Van Hoeven liet in 2015 al weten dat het ontbreekt aan zelfreinigend vermogen als het gaat om aanbestedingen bij de politie, en dat dit alleen kan wordenn opgelost met een parlementaire enquete.

Tomar diende ook met succes een klacht in bij de commissie van aanbestedingsexperts, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken waar ondernemers kunnen klagen over overheidsaanbestedingen. Daarop werd een deel van de aanbesteding opnieuw gedaan, maar weer viel Tomar buiten de boot.

Bron: Telegraaf/NOS, 14 januari 2019

Zie ook:
https://www.nu.nl/binnenland/5682233/rijksrecherche-start-extra-onderzoek-aanbesteding-alcoholtesters-politie.html

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3018575/mogelijke-corruptie-bij-aanbesteding-alcoholtester

https://nos.nl/artikel/2046291-politie-leert-niet-van-foute-aanbesteding.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *