Rijksbrede inkoopstrategie gepubliceerd – Aanbestedingsnieuws

Rijksbrede inkoopstrategie gepubliceerd

Duurzaam, sociaal en innovatief. Het waren al de uitgangspunten van de Europese en de Nederlandse wetgever maar die staan nu ook nog eens in een nieuw rapport met een mooie visual in de rijkshuisstijl. Het zijn ook de uitgangspunten van de Rijksbrede inkoopstrategie ‘Inkopen met Impact’.

De inkoopstrategie is door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens D66 Minister Ollongren is het echter een kantelpunt. “De afgelopen jaren is veel tijd en energie gestoken in rechtmatig en efficiënt inkopen. Deze uitgangspunten blijven belangrijk, maar de nieuwe strategie gaat verder. Inkoop door het Rijk moet leiden tot kwalitatief goede producten en diensten en daarnaast ook bijdragen aan maatschappelijke doelen.”

Gaat verder dan rechtmatig en efficiënt inkopen? Als in niet meer rechtmatig of efficiënt maar wel duurzaam? Aanbesteden staat maar al te vaak in de weg aan doelmatig inkopen waarmee Fyra’s en zelfremmende politiewagens al vrij vroeg kunnen worden gerecycled.

Ach ja zonnepanelen op daken van gevangenissen vinden wij ook een heel mooi voorbeeld.

Er is niet alleen een kamerbrief maar er hoort ook nog een heel rapport bij, getiteld Inkopen met Impact.

We lazen het even door om te zien wat je er nu mee kan. Als ondernemer waarschijnlijk niet zo veel.

Boter bij de vis? Nee dat waarschijnlijk niet. Want dat aanbesteden gaat nog wel even door. Ze vertellen je wel dat je duurzame vis moet leveren maar je moet wel tegen een lagere prijs meer vis leveren volgens de aanbestedingsstukken en je concurrent doet dat ook steeds. Al doet het rapport hoopvolle statements als “We werken samen” en “van uitsluiten naar aanmoedigen”

Er staan in elk geval weer mooie visuals in het rapport, van mannetjes op de fiets. Dat zijn de mannetjes die anders met de Fyra waren gegaan. Die kan je leuk hergebruiken (recyclen) als uitgever om je module over inkoop mee op te frissen. Dat is ook wat waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *