Reactie inkoopsamenwerking zaak Waaksma: opnieuw aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

Reactie inkoopsamenwerking zaak Waaksma: opnieuw aanbesteden

De gemeenten in Noordoost Fryslân gaan het taxivervoer opnieuw aanbesteden. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in het kort geding over het taxivervoer in Noordoost Fryslân. Aanbestedingsnieuws berichtte eerder over de uitspraak Waaksma, waaruit blijkt dat ter zake van het overnamebeleid van personeel niet kan worden volstaan met het stellen van een minimumtarief en een verwijzing naar de eigen verklaring van de onderneming, over zijn inschrijving.

“We hebben de uitspraak bestudeerd. Wij volgen het vonnis van de rechter en zijn voornemens om het vervoer zo snel mogelijk opnieuw aan te besteden. Dat doen we omdat we de continuïteit van het vervoer in Noordoost Fryslân belangrijk vinden en we de reizigers niet in de kou willen laten staan.”

De uitspraak ziet er naar het inzicht van de inkoopsamenwerking op, dat het niet zeker is in hoeverre het door de concurrent van Waaksma, een vervoersbedrijf uit Assen, daadwerkelijk standhoudt, met name voor de toezeggingen over het behoud van banen. 

“We hebben voor de aanbesteding een aantal belangrijke uitgangspunten vastgesteld. Ruimte voor regionale vervoerders en werkgelegenheid, geen prijsvechters en hoge kwaliteit van vervoer. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan door het in meerdere percelen op te delen of door een minimumtarief te noemen. Over dat laatste ging de rechtszaak. De rechter is van mening dat we een fout gemaakt hebben. Door een minimumtarief te benoemen wilden we voorkomen dat vervoerders voor te lage prijzen gingen inschrijven. Maar de rechter zegt dat we zo niet kunnen controleren of de bedrijven kostendekkend hebben ingeschreven.”

De gemeenten gaan het dus opnieuw aanbesteden. Dat houdt een risico in dat de winnende partij een schadevergoeding kan indienen voor het terugkomen op de gedane toezegging.

“We zijn dus voornemens om opnieuw aan te besteden. Hoe, wat en wanneer precies, dat zoeken we nu verder uit. In ieder geval zal het vervoer niet vanaf 1 augustus in het nieuwe systeem kunnen, daarvoor is de tijd te kort. Wij onderzoeken wat wel haalbaar is en zoeken uiteraard een goede oplossing voor de reizigers vanaf die datum, want het belang van de reizigers staat voorop. Uiteindelijk gaat het om de toekomst van het vervoer in Noordoost Fryslân. Om de reizigers, om de werkgelegenheid, om de kwaliteit van het vervoer. En dan niet alleen over vandaag of morgen, maar over de lange termijn. We willen dat ook over 10 of 20 jaar mensen nog de vrijheid hebben om op hun bestemming te komen, ook als ze niet zelfstandig meer met het openbaar vervoer kunnen reizen. Daar blijven we het voor doen.”

Bron: Tytjerksteradeel, 6 juni 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *