Prorail start proef met camera’s Moerdijk – Aanbestedingsnieuws

Prorail start proef met camera’s Moerdijk

ProRail en Havenbedrijf Moerdijk starten een proef waarbij de trein bij aankomst op spooremplacement Moerdijk wordt gecheckt door een smart camera. Dit gebeurt in samenwerking met de lokale goederenvervoerders. Dit is op 1 juli afgesproken tijdens een gebruikersoverleg in Moerdijk waar spoorvervoerders, terminals en verladers bij aanwezig waren.

De smart camera staat bij de ingang van het emplacement en leest de wagennummers en de nummers met informatie over gevaarlijke stoffen die zich in sommige wagens bevinden. Dit wordt vergeleken met de informatie in de wagenlijst die door de vervoerders vooraf is aangeleverd. Eventuele afwijkingen worden automatisch in de wagenlijst aangegeven, waarna deze handmatig kan worden aangepast.

ProRail en vervoerders houden voor 26 emplacementen in het zogenaamde Wagen Lading Informatie Systeem (W-LIS) bij welke wagens met gevaarlijke stoffen op welke sporen zijn geparkeerd op een emplacement. Deze registratie is veelal handmatig ingevoerd en gebaseerd op de wagenlijst van de trein bij aankomst op een emplacement. De verwachting is dat door het gebruik van de smart camera’s de juistheid van de registraties in W-LIS verder wordt verbeterd. In geval van calamiteiten is deze informatie belangrijk voor het adequaat opereren van de brandweer en hulpdiensten

Deze proef krijgt na de zomer een vervolg. Dan worden de wagens met gevaarlijke stoffen na aankomst op het emplacement gevolgd door draadloze sensoren in het spoor. Deze sensoren registreren op welke sporen de wagens met gevaarlijke stoffen worden geparkeerd. Als blijkt dat dit foutloos kan, kunnen de huidige handmatige registraties worden vervangen door een geautomatiseerd systeem en kan de juistheid van de registraties nog verder worden verhoogd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *