Prorail innoveert met modulair bouwen – Aanbestedingsnieuws

Prorail innoveert met modulair bouwen

ProRail heeft een eerste prototype ontwikkeld voor modulaire en circulair technische gebouwen. Deze gebouwen worden straks opgebouwd uit verschillende modules, die als legostenen worden gekoppeld. Zo ontstaat een compleet gebouw.

Als een onderdeel van een railgebonden gebouw vervangen moet worden, hoeft Prorail voortaan niet het hele bouwwerk te vervangen, maar kan de spoorwegorganisatie zich richten op slechts het te vervangen onderdeel.

Stijn Debets, systeemspecialist Railgebonden Gebouwen bij ProRail:

“Het simpele principe van legoblokken stapelen vormt de basis van onze nieuwe railgebonden gebouwen. De blokken zijn gemaakt van duurzame, circulaire en biobased materialen en zijn dus herbruikbaar en afbreekbaar. Ze zijn net zo robuust en hufterproof als hun betonnen voorganger. Alleen zijn de nieuwe gebouwen zeer duurzaam en als je iets moet aanpassen, bijvoorbeeld omdat de techniek verandert, dan is het een kwestie van oude module eruit en een nieuwe erin.”

Het eerste prototype moet nog gebouwd worden en staat gepland voor 2023 in Waarder. Daar gaat het modulaire gebouw worden gebruikt als een circulair onderstation.  In april 2023 wordt dat gebouw in gebruik genomen.

Bron: Prorail, 27 mei 2022

©Prorail 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *