Proef met 10 innovatieve e-bikestallingen in Zuid-Holland – Aanbestedingsnieuws

Proef met 10 innovatieve e-bikestallingen in Zuid-Holland

Foto: © Provincie Zuid-Holland

Met de e-bike kun je makkelijk langere afstanden afleggen, maar waar stal je zo’n dure fiets als je bijvoorbeeld gaat recreëren of overstapt op het OV? In Zuid-Holland komen er in ieder geval 10 innovatieve e-bikestallingen waar je je e-bike veilig kunt stallen en kunt opladen. Dat gebeurt energieneutraal, door middel van zonnepanelen op de fietsenstalling.

Het aantal e-bikegebruikers neemt elk jaar toe, en dat vindt de provincie Zuid-Holland posities. Want kiezen voor de fiets is goed voor de bereikbaarheid, de gezondheid en het milieu. Maar waar elektrische auto’s op steeds meer openbare plekken kunnen opladen, is het voor een e-bikegebruiker soms nog zoeken naar een handige én veilige plek. Om daar verandering in te brengen, hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Rijswijk, Papendrecht, Brielle en Lisse de handen ineen geslagen. Dankzij een subsidieregeling kan Inframarks voor de samenwerkende partijen 10 innovatieve fietsenstallingen ontwerpen en realiseren, zodat voor nog meer mensen de e-bike een aantrekkelijk alternatief wordt.

De e-bike kan veilig gestald wordenaldus de gemeente: de rekken kunnen niet gekraakt worden en ze kunnen met een smartphone of contactloze pas, zoals een OV-chipkaart, geopend en vergrendeld worden. De innovatieve fietsenstalling wekt zijn eigen energie op door middel van de zonnepanelen die op het dak liggen, zodat de gestalde e-bike gratis opgeladen wordt.

De provincie Zuid-Holland investeert veel in een hoogwaardig fietsnetwerk zodat woon- en werkgebieden met elkaar verbonden worden. Mede door e-bike gebruikers worden op deze routes steeds langere afstanden afgelegd. Deze innovatieve fietsenstalling kan het e-bikegebruik verder stimuleren. Door samen met de gemeenten hierin te investeren, bevorderen we de marktontwikkeling van dit soort innovaties.

Samen met de betrokken gemeenten zijn daarom 10 plekken gekozen waar deze fietsenstallingen worden gerealiseerd. De eerste stalling is al geplaatst in gemeente Alphen aan den Rijn, binnenkort volgen de andere gemeenten.

  • Gemeente Alphen aan den Rijn: Limeslus 5 (Ecopark), Sportlaan en Parklaan (Boskoop)
  • Gemeente Lisse: Oranjelaan
  • Gemeente Papendrecht: Burgemeester Keizerweg
  • Gemeente Rijswijk: bushalte Prinses Beatrixlaan
  • Gemeente Brielle: Thoelaverweg 

Aanbestedingsnieuws houdt het hart vast als wij de foto bekijken.  is de fiets goed vast te zetten, ook het voorwiel bij een motor in het voorwiel, is de accu en natuurlijk ook de lader veilig af te sluiten? Krijg je je fiets wel terug? Denk hierbij aan de Velomove-ellende in Eindhoven. Daarbij geldt ook nog dat als deze proefopstelling voldoet en er veel besteld gaan worden er aanbestedingen moeten komen en dan is er altijd wel een die denkt een systeem te kunnen ontwikkelen in de tijd  tussen inschrijven en leveren. Wij zien wat dat betreft toch liever een gesloten stalling. Zoiets als op Station Rijswijk voor OV fietsen.

Bron: Provincie Zuid-Holland https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/juni-2021/proef-10-innovatieve-bikestallingen/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *