Prijsvraag voor het verduurzamen van iconische stadskerken – Aanbestedingsnieuws

Prijsvraag voor het verduurzamen van iconische stadskerken

Foto: pixabay.com/niekverlaan

‘Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid. Oproep voor het verduurzamen van iconische stadskerken’. Dat is de titel van de prijsvraag, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Teams van professionals uit de ontwerpdiscipline, de duurzaamheid- en de erfgoedexpertise worden uitgedaagd om te ontwerpen aan nog niet bestaande oplossingen die bijdragen aan de verduurzaming van iconische stadskerken. De Rijksbouwmeester en de RCE trekken bij deze prijsvraag samen op met negen iconische stadskerken. Het doel is om tot concrete oplossingen te komen en tegelijkertijd de maatschappelijke meerwaarde en duurzaamheid van erfgoed aan de hand van ontwerpkracht extra onder de aandacht te brengen. De prijsvraag wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.

De meeste van de negen opvallende, gezichtsbepalende en monumentale kerken zijn dan ook al actief met allerlei duurzaamheidsmaatregelen, maar het bijzondere karakter van deze monumenten maakt dat ze voor een deel niet uit de voeten kunnen met reguliere duurzaamheidstoepassingen. De bijzondere kerkgebouwen vragen om innovatieve energieoplossingen mét ontwerpkwaliteit. Om een vernieuwende combinatie van poëzie, techniek en schoonheid.

Deze negen stadskerken willen de uitdaging aangaan: de Oude Kerk in Amsterdam, de Der Aa-kerk in Groningen, de Pieterskerk in Leiden, de Stevenskerk in Nijmegen, de Grote Kerk in Naarden, de Grote Kerk in Zwolle, de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem, de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch en de Domkerk in Utrecht. De laatste drie kerken (in Haarlem, Den Bosch en Utrecht) zijn hoofdzakelijk in religieus gebruik, terwijl de andere zes kerken grotendeels in zakelijk gebruik zijn.

Gevraagd wordt om inspirerende, innovatieve en passende ontwerpvoorstellen die bijdragen aan een substantiële verduurzaming van grote stadskerken. De verduurzamingsopgave in deze oproep is gevat in drie thema’s: nadenken over het gebruik en comfort van de binnenruimte, energiekoppelingen die met de omgeving mogelijk zijn en de verbinding met de maatschappij als een sociale vorm van verduurzaming.  De procedure betreft een openbare prijsvraag met voorselectie. Deelname staat open voor teams die zowel de ontwerpdiscipline als duurzaamheid- en erfgoedexpertise in zich verenigen. Om geïnteresseerden in deelname aan de prijsvraag een handreiking te bieden bij het samenstellen van een ontwerpteam heeft de uitschrijver een matchingsplatform beschikbaar gesteld.
De prijsvraag verloopt geheel digitaal volgens het reglement ‘Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid. Oproep voor het verduurzamen van iconische stadskerken’. Het reglement en bijlagen zijn bij Architectuur Lokaal tedownloaden.

De voorselectie van de prijsvraag vindt plaats op basis van portfolio en motivatie voor deelname van de teams. Bij aanmelding wordt aan de teams gevraagd om een voorkeur aan te geven (top 3) voor de drie door uitschrijver vastgestelde ontwerpthema’s. Uit de aanmeldingen selecteert een jury maximaal negen teams (maximaal drie per ontwerpthema) die worden uitgenodigd voor deelname aan de prijsvraag.

Bron: Architectuur Totaal en Tenderned 11 maart 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/221951

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *