PrEP wacht op aanbesteding RIVM
Het kabinet is van plan om vanaf aankomende zomer te beginnen met de verstrekking en begeleiding van PrEP via de GGD, maar wacht daarvoor een aanbestedingsprocedure af.. Het middel PreP kan infecties met het AIDS-veroorzakende HIV-Virus voorkomen (c.a. 1000 gevallen per jaar)
Minister Bruins wil de pillen centraal inkopen via het RIVM; dat moet via een Europese aanbesteding.Bruins: “Zoals ik in mijn brief van 10 juli 2018 (Kamerstuk 29 477, nr. 511) heb aangegeven, stel ik de komende vijf jaar in totaal 22 miljoen euro beschikbaar voor de PrEP verstrekking en de medische begeleiding.” Daarmee komt het ruim boven de aanbestedingsdrempel voor leveringen.
Het bedrag is gebaseerd op een eerdere schatting van het RIVM van een te verwachten aantal deelnemers van 6.500. Het RIVM heeft in het laatste rapport op basis van ruimere inclusiecriteria een nieuwe schatting van 8.500 deelnemers opgenomen. Het RIVM geeft daarbij echter ook aan dat de inschatting van de daadwerkelijke omvang van de groep die in aanmerking kan en wil komen onzeker is.
Dat het niet via de huisarts maar via de GGD wordt verstrekt, is vanwege de bredere beschikbaarheid (ook voor toeristen/illegale sexwerkers etc. met een beperkte toegang tot de huisarts) en monitoring en preventie. Volgens de kamerbrief van minister Bruins vooral omdat dit nu eenmaal belegd is bij het CSG, de uitvoerder van de subsidieregeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG). waarmee acht coördinerende GGD-en ten behoeve van de volksgezondheid activiteiten in op preventie van soa’s en het bevorderen van de seksuele gezondheidszorg.
Vorige maand luidden artsen de noodklok over de beschikbaarheid van het medicijn. Ziekenhuizen namen daarmee een taak over die anders bij de GGD ligt: “PrEP-zorg hoort thuis bij de soa-poli’s van de GGD, maar als toegang tot het middel via die poli’s niet beschikbaar is, dan zullen we binnen de 25 hiv-behandelcentra in Nederland mensen helpen om aan PrEP te komen.”
De NOS weet er ook weer een reden voor. De reden waarom dit via de GGD verloopt, is omdat huisartsen het niet altijd voorschrijven omdat dit een oproep zou zijn voor onbeschermde sex Er is ook een actiegroep om het medicijn sneller beschikbaar te krijgen.
Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, is het wachten ook moe, volgens de NOS. “In San Francisco zijn ze vijf jaar geleden al begonnen met PrEP en daar zie je een afname van vijftig procent. Hier zijn we er al tweeënhalf jaar over aan het praten,
Corinne Ellemeet reageert op haar motie via de website van GroenLinks:
“Iedereen heeft recht op goede zorg, Omdat de minister heeft gekozen voor een aanbesteding van het medicijn, is er steeds meer vertraging opgelopen en zegt het kabinet pas deze zomer te kunnen beginnen met de verstrekking van en begeleiding bij PrEP. Wij vinden dat mensen die PrEP nu al slikken per direct goed begeleid moeten worden. Ik ben blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer die mening deelt en dat we per direct gaan starten met de begeleiding.”
Het middel kost €30, – zo bericht Medisch Contact, voor 30 pillen, bij de apotheek, waar het op jaarbasis circa 3000 keer verstrekt is. Ter vergelijking, in Amerika wordt 2000 dollar betaald voor het merk medicijn Truvada.
Via TenderNed vonden wij de volgende aanbestedingen:
Advisering rond uitvoering HIV/AIDS personeelsbeleid Ministerie van Buitenlandse Zaken
Levering van een Library Prep pipetteer instrument ten behoeve van NIPT (Niet invasieve prenatale test) Radboud universitair medisch centrum
Laboratoriumdiensten SOA en Reizigers GGD Zeeland Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zeeland