Politie stopt met Amber Alert – Aanbestedingsnieuws

Politie stopt met Amber Alert

De politie stopt met het Amber Alert. Dat maakte het 1 april op de eigen site bekend. “In overleg met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (J&V)is besloten om toe te werken naar een meer samenhangend systeem van publieksalertering. In die context heeft de politie besloten om de alertering van kindvermissingen te integreren in Burgernet. Dit houdt in dat de politie stopt met het gebruik van Amber Alert.”

Het huidige contract met Netpresenter BV, dat de technische ondersteuning van Amber Alert en Kind Vermist Alert verzorgt, wordt niet verlengd en stopt op 22 juli 2021. De verandering heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen, stelt de politie. Daar kun je, naar het janboerenfluitjes uitgeversinzicht van Aanbestedingsnieuws ernstige twijfels bij hebben. Er zijn veel meer mensen vermist dan alleen kinderen. Dat betekent dat de te verspreiden specifieke data ook attentiewaarde verliest, binnen hetzelfde kanaal, dat is een gegeven.  Gegeven het grote bereik van de Amber Alert is het te verwachten dat het moeilijk zal worden voor een nieuwe en dus minder ervaren ondernemer om hetzelfde effect te bereiken met een grotere datastroom.

Het bereik van Amber Alert is namelijk te prijzen en uniek. De Telegraaf heeft minder lezers. Studio Sport is blij met 2 miljoen. Volgens Amber Alert worden zoeken alleen al in ons land meer dan 12 miljoen burgers (18 jaar en ouder) en duizenden organisaties mee als een kind vermist is. Amber Alert werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet. De organisatie wijst in een persbericht er daarnaast nog op “Van zeer groot belang is bovendien de naamsbekendheid van Amber Alert. Wanneer de term ‘Amber Alert’ genoemd wordt, weten de mensen dat een vermist kind in acuut levensgevaar”, aldus Frank Hoen, directeur van Amber Alert. “We maken ons dan ook grote zorgen omdat zowel de naam Amber Alert als ook de samenwerking tussen politie en het volk zal verdwijnen. De politie sust ons dat het in goede handen is bij het veel kleinere Burgernet. Wij vrezen voor het ergste voor vermiste kinderen in levensgevaar na 22 juli.”

©Amber-Alert 2021

De samenvoeging komt niet direct van de politie uit, getuige het persbericht, maar vanuit het Justitie-departement. Dat daarnaast de politie “losgekoppeld” wordt van marktpartijen voor meer controle over de berichtgeving, klinkt ook vreemd. Dataverwerking is juist iets dat de gegevenshouder in samenwerking met de publicist doet, als die op afstand komt te staan is de controle eerder minder dan meer.

Zo zegt de politie in het persbericht:

“De integratie van de kindvermissingsalerteringen binnen Burgernet draagt bij aan het brede initiatief van het ministerie van J&V om de alerteringen te structureren en samen te voegen zodat berichtgeving herkenbaarder wordt. Bovendien verlopen de vermissingsalerteringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard. De politie maakt zich in dit vitale proces los van individuele marktpartijen en krijgt meer controle over de alertering en opsporingsberichtgeving.”

De mensen van Amber Alert hebben al via diverse landelijke media laten weten dat het besluit hen rauw op het dak is komen vallen. Zo geeft Frank Hoen, medeoprichter van AMBER Alert aan via NU.nl te zijn overvallen door het besluit. “Het hele netwerk houdt op te bestaan, ook in het buitenland. En dat zonder enig overleg.” Tegenover Zeelandnet voegt hij daaraan toe dat van al de keren dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, er in 94 procent van de gevallen een succesvolle afloop was. “We zijn voor een voldongen feit geplaatst.

In een persbericht stelt Amber Alert volmondig Politie speelt met kinderlevens door opheffen AMBER Alert. En dat is, hoe grof het ook klinkt voor mensen die diplomatieke ambtelijke taal gewoon zijn geraakt, ook echt waar. Je zet namelijk tijdens een lopend contract de relatie met de leverancier onder druk, terwijl je de nieuwe leverancier nog niet in beeld hebt, althans, dat zou niet moeten, want er is nog niet aanbesteed. Dat dat zo is, is alleen al evident aan de verbazing van de organisatie, in de media en van mensen in het veld.

Dat is ook logisch door hoe ambtenaren werken ten gevolge van de Europese Aanbestedingsrichtlijnen. Zij zijn niet alle dagen bezig met relatiemanagement met leveranciers, dat zou maar verdenkingen oproepen van een gebrekkige integriteit bij de inkoop. Maar het andere uiterste is voor het einde van het lopende contract rauw laten weten via een persbericht ermee op te houden. Nooit leuk, maar helemaal niet zo. En dat heeft gevolgen voor de afwikkeling van het contract, mensen die voorheen goed samenwerkten kunnen door de betrokkenheid van het management ineens minder met elkaar spreken en als er dan een kind vermist wordt, pak je dan nog de telefoon zoals je dat vroeger deed?

Kenner van de politie aanbestedingen Johan Roorda liet nog weten op Twitter dat het geen 1 april grap was. Aanbestedingsnieuws twijfelt daar nog over. Misschien toch? We hopen het maar.

 

Bron: Politie / Nu.NL / Zeelandnet.1 april 2021

 

1 thought on “Politie stopt met Amber Alert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *