Pitpoint gaat in Arnhem waterstoftankstation leveren – Aanbestedingsnieuws

Pitpoint gaat in Arnhem waterstoftankstation leveren

Samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem gaat leverancier PitPoint in Arnhem het derde publieke waterstoftankstation van Nederland bouwen en exploiteren. Het station gaat juni 2019 open. Naast het bouwen van het station onderzoeken de partners ook samen hoe het gebruik van waterstofvoertuigen  gestimuleerd kan worden.

Het nieuw te bouwen tankstation komt op dezelfde locatie als een CNG-tankstation. Bij het station op de Westervoortsedijk kunnen straks zowel personenvoertuigen (700 bar) als bussen en huisvuilwagens (350 bar) tanken. De waterstof wordt ter plekke geproduceerd met behulp van technologie geleverd door het Arnhemse bedrijf HyGear. Andere waterstoftankstations zijn er niet veel. Er zijn er in Rotterdam en in Helmond.

©Google/Waterstofnet 2018

Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint: “Wij geloven sterk in waterstof als schone brandstof en zijn dan ook heel blij dat we hier in de regio Arnhem nu ook in een tankstation kunnen investeren zodat er meer waterstofvoertuigen op de weg kunnen en zullen komen.”

Ook de Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp (Klimaat & Energie) en Jan van Dellen (Economie) zijn enthousiast over het nieuw te bouwen waterstoftankstation. Bouwkamp: “Arnhem heeft forse ambities als het gaat om duurzaamheid. Met de kennis en kunde die we in Arnhem op het gebied van waterstof hebben opgebouwd is dit station dan ook een logische stap en het laat zien dat we werk maken van de energietransitie.” Van Dellen ziet ook economische kansen: “Met het station laat Arnhem haar innovatieve kracht zien. Ik ben ervan overtuigd dat dit de aantrekkelijkheid van Arnhem voor innovatieve bedrijven vergroot.”

Het station wordt gerealiseerd onder de vlag van het H2Nodes project, wat voor 50% gefinancierd wordt door de Connecting European Facility (CEF). Daarnaast ontvangt het project steun vanuit de DKTI-regeling, waarmee de Nederlandse overheid projecten in duurzaam vervoer steunt. De Nederlandse overheid heeft de doelstelling dat er 20 waterstoftankstations in Nederland operationeel zijn in 2020. De realisatie van het station in Arnhem is een belangrijke stap in het creëren van een dekkend netwerk van publiek toegankelijke waterstoftankstations in Nederland.

De waterstofbussen van de provincie Gelderland gaan in ieder geval gebruik maken van het nieuwe waterstoftankstation. Voorsmit: “Wij zijn hier heel blij mee want voertuigen die gebruik maken van dit station zijn essentieel. Met een tankstation alleen creëer je immers geen schone lucht. Gezamenlijk doorbreken we de patstelling: geen voertuigen zonder tankstations en geen tankstations zonder voertuigen.”

Bron: Arnhem, 13 november 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *