Concessie Eindhoven – Dortmund in voorbereiding – Aanbestedingsnieuws

Concessie Eindhoven – Dortmund in voorbereiding

Over een paar weken kan worden gestart met een planning voor de openbare aanbesteding en vervolgens de bestelling en levering van treinen die zowel op het Duitse als het Nederlandse spoor kunnen rijden. De lijn wordt aanbesteed voor een concessie periode van 15 jaar. Dat bericht de Rijksoverheid, naar aanleiding van een samenwerking met NS en Deutsche Bahn om te kijken of het mogelijk is de reistijd op het traject te verkorten.

Vanaf 2025 rijdt er elk uur een directe trein tussen Eindhoven en Düsseldorf in beide richtingen. Hiermee kunnen reizigers sneller en zonder overstappen tussen deze steden reizen. De verwachting is dat jaarlijks ruim 250.000 extra reizigers gebruik zullen gaan maken van deze mogelijkheid. Dit is een groei van zo’n 40 procent ten opzichte van het aantal reizigers dat nu per trein reist tussen beide steden.

Reizigers tussen Eindhoven en Düsseldorf zijn dan een uur en veertig minuten onderweg. Nu is dat nog twee uur en moet er worden overgestapt op Venlo. Het Duitse ministerie van Verkeer heeft een spoorverdubbeling op het Duitse deel van het traject onlangs benoemd tot haar hoogste prioriteit. Nederland is hier van meet af aan een groot voorstander van geweest, omdat de totale reistijd hiermee met nog eens tien minuten kan worden verkort tot anderhalf uur.

Om de directe verbinding mogelijk te maken, moet het spoor rondom station Eindhoven op enkele plekken worden aangepast. Het geld dat hiervoor nodig is maakt deel uit van de in totaal 10 miljoen die vorig jaar door Van Veldhoven werd uitgetrokken voor het verbeteren van de internationale bereikbaarheid van Eindhoven.

Bron: Rijksoverheid, 17 november 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *