Philips: aanbesteding belemmert innovatie – Aanbestedingsnieuws

Philips: aanbesteding belemmert innovatie

Hoofd Research van Philips Lighting zegt tegenover RTL Z dat aanbesteding innovatie in de weg zit. Van der Klauw benadrukt dat innovatie niet vanachter een bureau kan worden uitgedacht. Het vereist de vrijheid voor ondernemers om te experimenteren in de openbare ruimte. Dat doet Philips in Los Angeles in nauw contact met de overheid. Dat zou in Nederland vanwege de aanbestedingsregelgeving ondenkbaar zijn. Van der Klauw: “Zo wordt Nederland nooit energieneutraal”.

Dat een reguliere aanbestedingsprocedure ondernemers niet stimuleert tot innovaties, is al lang bekend. Innovaties zijn inherent van onbekende kwaliteit en van een dure prijs, de enige twee toegelaten gunningscriteria. Innovatief aanbesteden heeft daarom ook de aandacht van de Europese Unie. In de nieuwe Aanbestedingsrichtlijn is de ruimte opgenomen voor een Innovatief Partnership. De bedoeling van de nieuwe procedure is dat de aanbestedende dienst middels een aanbestedingsprocedure samen met de overheid een partnerschap aangaat voor de ontwikkeling en de aankoop van nieuwe innovaties.

Die zijn er nog niet veel geweest.

Toch is Nederland innovatieleider. Dat is vooral te danken aan innovatieregelingen. In juni dit jaar maakte minister Kamp nog bekend dat bijna 23.000 Nederlandse bedrijven, waarvan 97 procent uit het MKB, in 2015 een voordeel van bijna één miljard euro hebben gehaald uit innovatieregelingen van het ministerie van EZ om onderzoek en ontwikkeling te bevorderen. Ook droeg het kabinet via het Toekomstfondskrediet voor Onderzoeksfaciliteiten (TOF) 40 miljoen euro bij aan tien toonaangevende onderzoeksprojecten. Hierin investeren bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk 134 miljoen euro.

Bron: RTL Z, 27 oktober
http://www.rtlz.nl/algemeen/economie/philips-aanbestedingsregels-zitten-innovatie-in-de-weg

Zie ook:  https://www.pianoo.nl/themas/innovatiegericht-inkopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *