PCP aanbesteding voor toolkit forensische opsporing – Aanbestedingsnieuws

PCP aanbesteding voor toolkit forensische opsporing

Het Shuttle PCP-project lanceert op 20 september 2019 een PCP-aanbesteding ter ondersteuning van de ontwikkeling van een Toolkit voor sporenanalyse door forensische laboratoria in Europa. Naast het NFI werken onderzoeksinstituten in Frankrijk, Portugal, Griekenland, Litouwen en Israël mee aan de gevraagde innovatie. Het gaat om een geautomatiseerde microscoop die hoogwaardig beeldmateriaal oplevert van gevonden microsporen.

De ontwikkeling van de toolkit wordt via een innovatieprocedure in de markt gezet, die nog maar weinig wordt toegepast door inkopers. Het gaat om de PCP Pre Commercial Procurement procedure. Die procedure ziet speciaal toe op productontwikkeling van producten die nog niet op de markt zijn, waar wel vraag naar is en die nog moeten worden ontwikkeld. Het prototype moet nog worden bedacht. Het verloopt in fasen, met een afvalrace, tussen de deelnemende onderzoekers.

Een bekend probleem van aanbesteden is dat innovaties niet of moeilijk van de grond komen. Oorzaak daarvoor is gelegen in de nog onbekende uitvraag, je vraagt naar een oplossing die er nog niet is. Ook kortstondige contractcycli en dat contracten niet beloond kunnen worden met verlenging (als dat niet van tevoren in het contract is bepaald) maakt dat prestatiegericht inkopen en daarmee innovatief inkopen moeilijk is. Lange termijn investeringen in R&D blijven daardoor uit.

©Pxhere 2019
https://pxhere.com/en/photo/1367344

Een PCP-traject beoogt dat op te lossen, door innovaties die nog niet op de markt zijn, te lanceren door via fases organisaties in samenwerking met de vragende partij, aan een oplossing te laten werken. De gevraagde oplossing wordt bij meerdere partijen uitgezet, zodat er niet een innovatieve ondernemer actief bevoordeeld wordt. De gekozen ‘fase 1-organisaties’ krijgen daarvoor contracten tot elk € 240.000.

Een beetje een stretch blijft het wel, want je geeft de verliezende ondernemer dan geld dat naar de niet-gewenste oplossing gaat. Omdat budget niet aan de bomen groeit, kan dat ten koste gaan, van de gewenste oplossing. Het is van belang om van tevoren na te denken om dit soort parasitaire effecten op de beste oplossing tegen te gaan.

Het shuttle project heeft steun gekregen van de EU voor €7,4 miljoen en die is specifiek bestemd voor het versterken van forensische samenwerking in landen en instituten in Europa en mogelijk daarbuiten. Het shuttle-project moet een katalysator worden voor innovaties door overheidsorganisaties, een voorbeeld van het kosteneffectief innoveren, door het delen van de innovatiekosten en geleerde lessen.

Voor meer informatie over de PCP-aanbesteding: https://www.shuttle-pcp.eu/pre-commercial-procurement/

Zie ook:

SHUTTLE Call for Tender will be launched on 20th September 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *