OpenTender Bouwadvies: Arcadis meeste opdrachten, Antea grootste opdrachtnemer met aardbevingskennis – Aanbestedingsnieuws

OpenTender Bouwadvies: Arcadis meeste opdrachten, Antea grootste opdrachtnemer met aardbevingskennis

Pic. www.pixabay.com

Uit de 1 maart gepubliceerde cijfers van Opentender, een project voor open data bij overheidsinkopen, blijkt voor wat betreft de sector dienstverlening in de bouw, CPV Code 71, dat Arcadis(105), Royal Haskoning (77)  en Tauw (45) de meeste aanbestedingen voor ingenieursdiensten binnenhalen.  Antea haalt hier net een vierde plaats met 43 gewonnen aanbestedingen. In geldelijke omvang is Antea wel de grootste opdrachtnemer van overheden, Antea haalde hier een verrassende eerste, tweede en derde plek. En opvallend, de belangrijkse opdracht waarmee Antea dit binnen haalde, bleek met kennis en kunde ten behoeve van de versterkingsopgave van het aardbevingsbestendig bouwen in Groningen.

Tekst gaat verder onder afbeelding, pagina kan misschien langzamer laden vanwege de afbeeldingen. Geduld is een schone zaak. 

(De gekozen periode bij de selectie van Aanbestedingen is 2009-2022)

Bron afbeeldingen:https://opentender.eu/nl/sector/71

 

 

Een belangrijk gedeelte van de omzet uit aanbestedingsopdrachten, komt van 1 opdracht uit 2021, te weten die van de Nationaal Coördinator Groningen, die mede is verstrekt aan onderaannemer Hopper. De opdracht voor kennis en kunde is verstrekt voor €412 miljoen, de grootste opdracht in de geschiedenis van het bouwadvies kennelijk. Dat doet men dan toch afvragen, op wat voor gouden ei aan Groningse aardbevingskennis Antea zit. Voor 412 miljoen maar liefst, zo niet het dubbele, hoeveel er naar onderaannemer Hopper gaat, blijkt niet uit de Tender. €412 miljoen is een riant bedrag dat Aanbestedingsnieuws niet in een oude sok heeft liggen. Dat is €2056,55 euro per Groninger! “Wat heeft deze uitgavepost de Groninger nou concreet opgeleverd”, zou een aanbestedingsfilosoof zich dan gaan afvragen. En “doet er wel iemand ergens ooit aan spend control”?

 

Waar was de aanbesteding dan precies voor, nou dat is dan helaas maar beperkt via TenderNed te vinden, de aanbestedingsdocumenten zijn gepublicerd via de website van Mercell/Negometrix en dat heeft geen bewaarplicht https://portal.negometrix.com/index.cfm?action=sourcing:__requestform.subscribe&document=0B9C58C8-E56B-ECCF-D55A8BE065D17F96. Waar de opdracht voor bedoeld was, is nog wel te vinden op TenderNed.  https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/232508/publicatie 

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is op zoek naar kennis en kunde ten behoeve van de versterkingsopgave en zet daartoe een Europese aanbesteding voor dienstverlening in de markt die uit twee percelen voor dienstverlening bestaat. Voor ieder perceel zal een afzonderlijke raamovereenkomst worden afgesloten. Het gaat om diensten: 1. Van ingenieursbureaus voor het typologische proces en Loket opname op verzoek (LOOV). Het typologische proces bestaat uit het typologisch opnemen, toedelen en beoordelen van gebouwen en het typologisch herbeoordelen van gebouwen; 2. Van ingenieursbureaus voor seismische beoordelingen en bijbehorende opnamen. Hieronder vallen beoordelingen (het berekenen en maken van een versterkingsadvies) met de bijbehorende opnamewerkzaamheden, herbeoordelingen (incl. seismische analyse) van reeds gedane beoordelingen en overige separate seismische opdrachten/ adviesdiensten. Zie voor meer informatie de aanbestedingsdocumenten.

Zie: https://opentender.eu/nl/authority/EU_body_0a5b761e2212d3fed4668fd0f7cc976a4d4716e1c5fbed4f594d4f16105cd6dc

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *