Ook Catharina Eindhoven heeft MRIdian gekocht
Alleen academische ziekenhuizen hebben een aanbestedingsplicht. Dat maakt de inkoopkeuzes van niet aanbestedingsplichtige ziekenhuizen, zoals het niet aan een universiteit geliëerde Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, nog een stuk interessanter. Het Catharina ziekenhuis heeft onlangs een grote aanschaf gedaan met de MRIdian Linac van ViewRay. Dat, komt kort na de eerste aanschaf van een dergelijke MRI-scan, door het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Die aanschaf was toen uniek voor Europa en was groot nieuws. Dat werpt ook de vraag op of de aanschaf van de MRI wordt belemmerd door het aanbestedingsrecht.
ViewRay, Inc. kondigde gisteren aan dat het Catharina Ziekenhuis Eindhoven een MRIdian(®) Linac heeft aangeschaft, een hypermodern apparaat voor radiotherapie dat de laatste innovaties op het gebied van nauwkeurige stralingsafgifte combineert met baanbrekende MR-gestuurde bestraling. In tegenstelling tot conventionele systemen voor bestraling, combineert MRIdian een MRI-systeem met een radiotherapiesysteem. Samen met andere technische innovaties biedt dit voordelen voor het leveren van veilige en effectieve bestraling, inclusief het vermogen om de tumor en het omliggende weefsel te zien tijdens de behandeling, aanpassing van de therapie in reactie op veranderingen in de anatomie van de patiënt en tumorgrootte tussen behandelingen, continu volgen van de tumor tijdens de behandeling en automatisch pauzeren van de straling als de tumor buiten het bestralingsgebied beweegt. Als gevolg hiervan levert het systeem ablatieve, hoog gedoseerde straling aan de tumor, waarbij het omliggende, gezonde weefsel tegen beschadiging beschermd wordt.
Over de aanschaf berichtte radio oncologe Anna Bruynzeel:
‘Een kleine revolutie in de bestralingswereld. Het mooie is dat je nu vlak voor en ook tijdens de bestraling het te bestralen gebied heel nauwkeurig kunt lokaliseren. Met name voor tumoren in de buik- en borstholte is dat heel belangrijk want daar bevinden zich veel organen die bewegen, onder andere als gevolg van de ademhaling. Voor sommige vormen van kanker, zoals alvleesklierkanker, was bestraling daardoor moeilijk. We moesten heel voorzichtig te werk gaan om te voorkomen dat bijvoorbeeld de dunne darm teveel bestraling ontving. Daardoor waren we soms wekenlang bezig. Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt – kortere behandeling, minder bijwerkingen – maar we verwachten ook dat de patiënt langer ziektevrij kan overleven.’
Hoewel niet-academisch is het Catharina Ziekenhuis toch het grootste ziekenhuis in de regio Eindhoven en een topklinische trainingsfaciliteit. Het is erop gericht om patiënten elke dag de beste zorg te bieden met toonaangevende ervaring in cardiovasculaire zorg en oncologie. Veel regionale en landelijke ziekenhuizen verwijzen patiënten door naar het Catharina Ziekenhuis vanwege hun vermaarde expertise op deze gebieden.
“Wij geloven dat het toevoegen van MRIdian aan ons uitgebreide portfolio van kankerbehandelingen de kwaliteit van de zorg die we onze patiënten kunnen bieden, zal verbeteren. Door het gebruik van MRI-geleide radiotherapie en adaptieve mogelijkheden op de behandeltafel, kunnen we de nauwkeurigheid waarmee we straling toedienen verbeteren, hogere doses afgeven in minder behandelsessies en tumoren bereiken die anders vrijwel onbereikbaar waren”,
aldus Peter-Paul van der Toorn, vooraanstaand radiotherapeut-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis. Coen Hurkmans, leidend klinisch fysicus in het Catharina Ziekenhuis, voegt daaraan toe:
“MRI-geleide stralingstherapie evolueert snel, en we kijken ernaar uit om samen te werken met ViewRay in toekomstige technologische ontwikkelingen en om de praktijk van MRI-geleide Radiotherapie te bevorderen”
ViewRay, Inc, ontwerpt, produceert en verkoopt het MRIdian(®)-systeem voor radiotherapie. MRIdian is gebouwd op een gepatenteerd MR-beeldvormingssysteem met hoge resolutie dat (red. AN volgens de leverancier zelf) “van meet af aan ontworpen is om de unieke uitdagingen en klinische workflow voor geavanceerde bestralingsoncologie aan te pakken. In tegenstelling tot MR-systemen die gebruikt worden in diagnostische radiologie, is de MR van de MRIdian speciaal gebouwd voor specifieke uitdagingen, waaronder vervorming van de stralingsbundel, huidtoxiciteit en andere problemen die kunnen ontstaan wanneer hoge magnetische velden interageren met stralingsbundels. ViewRay en MRIdian zijn gedeponeerde handelsmerken van ViewRay, Inc.”
Bron: Viewray, 23 december 2020