Onderaannemer wil zo snel mogelijk betrokken worden bij aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Onderaannemer wil zo snel mogelijk betrokken worden bij aanbesteding

Onderaannemers willen liever zo snel mogelijk betrokken worden over een opdracht. Dat geeft hun de mogelijkheid om hun kostenplaatje onverkort door te geven. Als een onderaannemer pas nadat de aanbesteding gewonnen is, bij de opdracht betrokken wordt, valt er weinig meer uit te onderhandelen.

Glasleverancier Vetrotech is daar duidelijk over, tegenover Beveiligingsnieuws. Directeur Arnold Sirag, van Vetrotech Saint-Gobain Benelux: “Chapeau voor BAM, omdat deze zich al ruim voor de aanbesteding durfde op te stellen als partner. Hierdoor konden wij snel starten met de ontwikkeling en de investeringen. Zo lag er direct een helder kostenplaatje op tafel. De marktpartijen konden hierdoor duidelijk geïnformeerd worden, waardoor de gebruikelijke ‘kaasschaaf’ om steeds maar te ‘bezuinigen’ achterwege kon blijven. ”

Dit probleem speelt niet alleen in de bouw maar ook bij personeelsaanbestedingen. Door een aanbesteding verschuift het onderhandelingsmoment van de onderaannemer naar voorafgaand aan de inschrijving, maar dan is de onderaannemer normaliter niet in beeld. Omdat de inhuur van personeel met een salaris van boven de 15.000 per jaar al gauw boven de aanbestedingsdrempel komt, moet het worden aanbesteed.

In een dergelijke keten is het uitzendbureau de “hoofdaannemer” en de uitzendkracht de “onderaannemer”. Diverse specialistische uitzendbureaus laten weten tegenover de redactie van Aanbestedingsnieuws dat na een aanbesteding niet meer met de prijs kan worden onderhandeld door de uitzendkracht.Dat komt omdat, om de opdracht binnen te halen al scherp op de prijs is gesneden. Die krijgt daardoor een slikken-of-stikken baanaanbod. “Wij zien dat ook graag anders, maar het is nu eenmaal zo”, aldus een directeur van een uitzendbureau die liever anoniem wil blijven.

Een opdrachtgever van het Ministerie van Algemene Zaken heeft laten weten tegenover Aanbestedingsnieuws zich hier in het geheel niet verantwoordelijk voor te voelen. “Dat ligt bij het uitzendbureau”. Ook een woordvoerder van het Ministerie van Justitie die juristen inhuurt, ziet de verantwoordelijkheid hiervoor exclusief bij het uitzendbureau: “Dan schrijft hij toch in met een hogere prijs?”. Het uitzendbureau dat we gesproken hebben, is verbolgen om deze reacties. “Dan krijg ik de opdracht zeker niet. Moeten we soms allemaal voor niets werken!”

Op de vraag van de uitzendkracht of hij eerder voor een uurtarief benaderd had kunnen worden, antwoordt het uitzendbureau ontkennend. “We hebben de opdracht nu ook niet binnen gehaald. Ik heb gezocht naar het beste dat op de markt te krijgen is en dat vindt AZ niet goed genoeg. Ik reageer niet meer op aanbestedingen. Het kost me veel te veel tijd.”.

Zie ook:

https://www.pianoo.nl/regelgeving/jurisprudentie/jurisprudentieoverzicht/mededinging/onderaanneming-combinatievorming

https://www.pianoo.nl/markten/flexibele-arbeidskrachten/inkopen-flexibele-arbeidskrachten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »