Omkoping aanbestedingen volkswagenimporteur door OM geschikt – Aanbestedingsnieuws

Omkoping aanbestedingen volkswagenimporteur door OM geschikt

Het Openbaar Ministerie heeft de  omkopingszaak tegen de Leusdense Volkswagenimporteur Pon’s Automobielhandel (PAH) afgerond met een transactie van 12 miljoen euro. De transactie voorkomt verdere strafvervolging vanwege omkoping van politie- en defensieambtenaren die betrokken waren bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto’s in de periode 2001 tot 2011.

De omkoping bestond uit het verlenen van ongeoorloofde giften aan ambtenaren. Door de omkoping wordt ook niet openbaar, welke ambtenaren zich hebben laten omkopen en hoe. Wel is bekend uit onderzoek van de rijksrechterche, dat het ging om goedkoop leasen en huren van auto’s, korting op onderhoud en winterbanden en cruises op de Middellandse Zee. In totaal is er aan giften over tien jaar meer dan €100.000 vergeven.

De transactie met PAH maakt deel uit van een grootschalig onderzoek naar omkoping bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto’s voor de politie en defensie. Bij de automobielbedrijven, waaronder ook Peugeot en Renault, waren directieleden en accountmanagers betrokken bij de giften voor de ambtenaren.

De Rijksrecherche begon in maart 2012 dit onderzoek, dat heeft geleid tot een strafdossier tegen politie- en defensieambtenaren en een aantal autobedrijven. In totaal gaat het om 37 verdachten. Tegen het einde van het onderzoek kwamen nog eens drie nieuwe verdachten bij de politie en vier bij Defensie in beeld. In totaal zijn twee politieambtenaren en vier ambtenaren van Defensie strafrechtelijk vervolgd. De vervolgingsbeslissingen over de zaken tegen de andere bedrijven en de betrokken medewerkers zijn volgens het Openbaar Ministerie “aanstaande”.

Zie: https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@96362/pon’/

Bron afbeelding Mariamichelle pixabay https://pixabay.com/nl/users/Mariamichelle-165491/
Bron afbeelding Mariamichelle pixabay
https://pixabay.com/nl/users/Mariamichelle-165491/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *