Noordenveld koopt auto op waterstof – Aanbestedingsnieuws

Noordenveld koopt auto op waterstof

De gemeente Noordenveld is de eerste overheidsinstelling die een auto aanschaft die wordt voortgedreven op waterstof. Het gaat om een Hyundai Nexo. De auto wordt eind 2019 geleverd. Waterstof is een emissievrije brandstof waardoor er geen broeikasgassen worden uitgestoten. ”

Hyundai Nexo
©Alexander Migl 2018
Bron wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hyundai_Nexo_Genf_2018.jpg

OV Magazine heeft vorig jaar geturf dat er 7 waterstofbussen rondrijden, die het moeten doen met 2 tanks, in Helmond en in Rhoon. Sindsdien is er een in Delfzijl bij gekomen en er worden er nog verwacht voor 2020  in Den Haag, Schiphol, Utrecht, Arnhem, Rotterdam, Pesse, Amsterdam, Groningen, Breda en Oude Tonge. Noordenveld heeft in het persbericht laten weten te kunnen tanken bij de milieudienst in Groningen.

De waterstofbussen komen niet goed uit de bus bij een aanbesteding, vanwege het dure prijskaartje dat er aan vast hangt. Zo kost een waterstofbus € 650.000 euro.

Hyundai Nexo heeft zijn personenauto op waterstof voor €69.995 in de markt gezet. De gemeente Noordenveld kan gebruik maken van de Europese aanbesteding, uitgevoerd door de gemeente Groningen en waarin Noordenveld participeert. Deze auto is, binnen deze raamovereenkomst, de enige auto in Nederland die sinds augustus 2018 standaard op waterstof kan worden geleverd. Dat maakt deze auto volgens de gemeente relatief gunstiger qua kostprijs dan omgebouwde voertuigen.

Bron: Noordenveld, 10 oktober 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *