NEVI houdt workshop speltheorie bij inkoop – Aanbestedingsnieuws

NEVI houdt workshop speltheorie bij inkoop

De vakvereniging NEVI houdt een 2-daagse workshop speltheorie. Met speltheorie worden strategische opties van twee spelers (toegepast op een koop: de inkoper versus de verkoper) tegenover elkaar berekend en (wiskundig c.q. theoretisch) geanalyseerd.

Aan de hand van speltheorie is het te bepalen of en in hoeverre een bepaalde strategie, de NEVI geeft als voorbeeld bluffen over aanschaf, en wat daarbij in prijs uitgedrukt welke situatie meer of minder optimaal is. De gekozen strategie is dan: als je veinst een product niet te willen ten einde een betere prijs te bedingen.

De NEVI noemt speltheorie overigens Game Theory. Heel verwarrend, maar dat is dus het zelfde. Net zoals dat ze dan wel weer spreken over “gelijk speelveld” terwijl daar de mensen tegenwoordig level playing field tegen zeggen voor de fancy.

In de film A Beautiful Mind, wordt aan de hand van het levensverhaal van de bedenker van speltheorie, nobelprijswinnaar John Nash, wordt het op een simpel instapniveau uit de doeken gedaan. Er zijn dus mensen die, als je dit uitlegt, het nog niet snappen. Ganzebord? Kwartet? Wat is speltheorie dan? Jah. Ingewikkelde puzzels, die je filosofisch verheffen boven de gewone mens, met name die van het soort die maar blijft geloven in de Aanbestedingsrichtlijnen. En je bovendien enig inzicht verschaffen in het noodlot van de taximarkt en het falen van je eigen huwelijk. Een ideaal onderwerp dus, voor in de zomer, zie ook onze vorige zomerspecial

Zomerspecial: speltheorie, tijd en inkoop

De bijlagen van de NEVI:

Zie ook:

https://nevi.nl/nieuws/stel-dat-je-een-keuze-overweegt-tussen-twee-sieraden-bij-een-marktkraam

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *