Nederland koopt 37 F-35 vliegtuigen – Aanbestedingsnieuws

Nederland koopt 37 F-35 vliegtuigen

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft gisteren namens het kabinet in het Amerikaanse Fort Worth het eerste Nederlandse F-35 vliegtuig in ontvangst genomen. De Nederlandse Luchtmacht kreeg in 2012 al twee testversies en heeft in totaal 37 toestellen besteld.

Het gaat om de F-35A Lightning II, een type dat speciaal voor Nederland ontwikkeld is. Het zijn de eerste operationele F35’s in Nederland. Ze worden gestationeerd op de Vliegbasis Leeuwarden van de Koninklijke Luchtmacht.

©U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen

Staatssecretaris Keijzer (EZK):
“De door producent Lockheed Martin aangeboden overdracht is een mijlpaal voor defensie. Tegelijkertijd markeert dit moment een miljarden impuls voor onze economie en werkgelegenheid. Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen van MKB tot grootbedrijf maken hightech onderdelen en systemen voor de F-35 of nemen straks het onderhoud op zich. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe internationale samenwerking bijdraagt aan onze eigen economie.”

Twee Amerikaanse bedrijven – producent Lockheed Martin en vliegtuigmotorenbouwer Pratt & Whitney – tekenden in aanwezigheid van de staatssecretaris met GKN Fokker miljoenencontracten. Het Nederlandse bedrijf gaat elektrische bekabeling maken voor de F-35’s en composieten leveren voor de bekleding van de zogenoemde turbofan, de straalmotor van het toestel. Meerdere Nederlandse bedrijven profiteren van het contract, voor de levering van onderdelen.

De overdracht was een hele happening. Beroemde Nederlands DJ’sSunnery James en

begeleidden de overdracht ten overstaande van 500 aanwezige gasten en was live via een blog te volgen. Marillyn Hewson van Lockheed Martin liet weten naar de toekomst te kijken en daarin Nederland te zien als een onderhouds-hub in Europa voor onderhoud en reparatie gerelateerde projecten.

“As we look to the future, the Netherlands will serve as a sustainment hub in the European region for maintenance, repair, overhaul and upgrade projects,”

 

 

Zie ook:

https://www.star-telegram.com/news/business/aviation/article225057360.html

Bron: Rijksoverheid, 30 januari 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *