NBBU “Aanbesteding flexwerk Groningen discriminerend” – Aanbestedingsnieuws

NBBU “Aanbesteding flexwerk Groningen discriminerend”

De aanbesteding van flexwerk in Groningen, Friesland en Drenthe is discriminerend. Dat stelt de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) in het Dagblad van het Noorden. De NBBU behartigt belangen van midden- en kleine detacheringsondernemingen. Grote uitzendbureau’s zoals Randstad zijn vertegenwoordigd in de ABU. Kleine uitzenders hebben hun eigen CAO. Op verzoek van de NBBU heeft de gemeente Groningen de eisen inmiddels bijgesteld.

Bron NBBU CAO 2014-2019, wwwnbbu.nl

Door alleen de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de ABU te accepteren, worden de kleine bedrijven benadeeld. “In deze orde van grootte hebben we het eerder gezien bij de gemeente Den Haag en de Nationale Politie. Die aanbestedingen hebben we laten gaan, maar nu hebben we besloten om toch een statement te maken. Als alleen de cao van de ABU wordt geaccepteerd worden al onze leden bij voorbaat niet geaccepteerd als inschrijvende partij.”

De NBBU wil niet reageren over de zaak tegenover Aanbestedingsnieuws, nu de gemeente de eisen inmiddels heeft bijgesteld en de aanbesteding is ingetrokken. Op de website van de NBBU is voor ondernemers een FAQ over aanbesteden te vinden.  Daar geeft de brancheorganisatie aan dat ondernemers zich goed moeten afvragen of het wel zin heeft om mee te doen, maar dat het MKB zeker niet kansloos is.
De NBBU werkt samen met CINFIELD, een expertisebureau in bidmanagement dat helpt succesvol in te schrijven op aanbestedingen. We zorgen ervoor dat NBBU-leden niet onbedoeld worden uitgesloten van een aanbesteding, bijvoorbeeld wanneer in een aanbesteding alleen de ABU-cao is opgenomen.

Zie ook:
Cinfield: Provinciale aanbesteding voor flexwerk discrimineert

De provincies Drenthe, Friesland en Groningen hebben een aanbesteding voor flexwerkers, ter waarde van 40 miljoen euro, opgeschort na een juridische klacht.

7 vragen over aanbesteden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *